Siirry sisältöön
Haku

Sinipunaista

Kevään ensimmäisiä puutarhojen kukkia ovat sinisen ja sinipunaisen eri sävyissä loistavat helmi- ja sinililjat. Vanhoissa puutarhoissa ne saattavat muodostaa suuria sinipunaisia kukkamattoja. Alkukesästä kukkii puolestaan syreeni, jonka sinipunaiset kukat ovat monta astetta vaaleampia – eli liiloja.

Sinipunaista väriä tarkoittavia sanoja on kielessämme muutama: liila, violetti ja kretliini (murteissa myös gredliini, retliini ja retuliini tai kretuliini). Ne kaikki tarkoittavat sinipunaista väriä ja kuvaavat värin eri asteita tai sävyjä – tai ovat ainakin alkuaan kuvanneet.

Kretliini on lainaa ruotsin kielen sanasta gredelin ’sinipunainen’. Sana pohjautuu ranskan sanaan gridelin (alkuaan gris de lin) ’pellavan (kukan) harmaa’. Värin sävyä luonnehditaankin harmahtavan tai vaalean sinipunaiseksi. Kirjakielessä sanaa kretliini ei juuri enää käytetä.

Myös liila ja violetti pohjautuvat kukkien nimiin. Liilan taustalla on syreeniä tarkoittava ranskan sana lilas, sama kuin englannin lilac. Sanan persiankielinen alkumuoto līlak tai nīlak on tarkoittanut sinertävää väriä. Liila on värinä vaalean sinipunainen eli syreenipensaan kukan värinen. Joskus väristä käytetään myös nimitystä syreeninvärinen.

Violetin taustalla on orvokkia tarkoittava ranskan kielen sana violette. Orvokkeja on monen värisiä ja monen sinisiä, mutta violetin katsotaan tarkoittavan orvokin syvää sinisenpunaista väriä. Väriä on kuvattu myös orvokinsiniseksi.

Violetti on yksi luterilaisen kirkon viidestä liturgisesta väristä. Se on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri, jota käytetään jumalanpalveluksessa adventin ja paaston aikana. Luterilaiset piispat pukeutuvat violettiin paitaan, mikä on kirkon piirissä luonut käsitteen piispanvioletti.

Tummaa violettia voidaan kuvailla myös sanalla luumunvärinen. Luumunvärinen ja luumunpunainen viittaavat kypsään luumupuun hedelmään, kun taas luumunsininen vivahtaa selvemmin siniseen ja tarkoittaa vielä hieman raa’an luumun väriä.

Kretliini, liila ja violetti ovat lainautuneet meille pelkkinä värien nimityksinä. Tuntematta sanojen alkuperää ei voi tietää, minkälaista sinipunaisen sävyä mikin nimitys tarkoittaa. Kaikki ne ovat sinipunaisia, ja tummuus- tai vaaleusasteen mukaan värejä voi luonnehtia tumman tai vaalean sinipunaisiksi.

LIISA NUUTINEN

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 17.5.2009.