Siirry sisältöön
Haku

Tirkistelyä

Amerikkalaistyyppinen tirkistelykulttuuri on rantautunut Suomeen, sanoo ministeri virkaveljiensä seurustelukiemuroiden ja tekstiviestittelyjen synnyttämästä julkisuudesta. Tirkistelynhalusta kertoo monien mielestä myös juorulehtien ja tosi-tv:n suosio. Mutta mitä tirkistely oikein on?

Sana tirkistellä tarkoittaa tietynlaista katselemista. Ujosteleva pikkulapsi tirkistelee vieraita ovenraosta tai sormiensa lomasta. Utelias aikuinen puolestaan tirkistelee ohikulkijoita ikkunaverhojen välistä. Tirkisteleminen on eräänlaista tutkivaa tähystelyä, mistä selittyy myös ampuma-aseissa käytettävän diopterin eli reikätähtäimen vanha nimitys tirkistin.

Tirkistelyä on siis pienen aukon, reiän tai raon kautta katseleminen, jolloin katse osuu juuri tiettyyn kohteeseen. Tirkistelijä katselee – tai luulee katselevansa – salaa, piilosta ja on usein näkymättömissä.          

Vaivihkaisen tarkkailun tai salakatselun lisäksi tirkistelyyn liittyy uteliaisuus, monesti ylenpalttinen tai epähieno halu urkkia tietoja muiden elämästä. Tirkistelyn  kohde ei yleensä tiedä olevansa tarkkailtavana. Tirkistelijälle saattaa sopimattomasta käytöksestä silti olla seurauksia. Vanhan uskomuksen mukaan näet saa näärännäpyn silmäänsä, jos tirkistelee avaimenreiästä esimerkiksi kuhertelijoiden puuhia tai huussin alta reiällä istuvan paljasta takapuolta.

Ovenraosta kurkkivan lapsen viattomasta tai ikkunan takaa tiirailevan naapurin hilpeyttä herättävästä toiminnasta on matkaa siihen tirkistelyyn, joka kuuluu sairausluokituksen piiriin. Lääketieteen termi voyeurismi on nimittäin suomennettu seksuaaliseksi tirkistelyhäiriöksi. Se tarkoittaa sukupuolista poikkeavuutta, jossa hallitsevana pyrkimyksenä on yhdynnän, alastomien ihmisten, riisuutumisen tms. katseleminen salaa.

Onko julkisuuden henkilöiden tai muiden kiinnostavien ihmisten yksityiselämän seuraaminen ja siitä kirjoittaminen tirkistelyä? Osaksi on, osaksi ei. Jotkut tirkistelyn kohteena olevat eivät tiedä, milloin heidän touhujaan salaa tarkkaillaan, jotkut taas tietävät ja suorastaan tarjoutuvat kohteeksi.

Entisajan tirkistelijät pitivät havaintonsa omana tietonaan tai lörpöttelivät tutuilleen. Nykytekniikan avulla varsinkin julkkisten rakkauselämä ja muut intiimit asiat levitetään hetkessä koko kansalle viihteeksi ja päiviteltäväksi – eikä kenellekään taida tulla näärännäppyä. Vai tuleeko?


MAIJA LÄNSIMÄKI

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 20.4.2008.