Siirry sisältöön
Haku

Hyvä virkakieli − parempi hallinto

Tervetuloa virkakielen sivuille! Sivuilla on tietoa virkakielestä ja työstä, jota Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja muut toimijat tekevät viranomaisten kielenkäytön parantamiseksi. Sivuilla voit esimerkiksi

  • lukea uutisia ja kolumneja virkakielestä ja seurata virkakielen tapahtumia
  • saada tietoa hyvän virkakielen hyödyistä ja selkokielestä
  • perehtyä EU-kieleen, säädöskieleen, sosiaaliturvan ja hoitotyön kieleen sekä suomalaiseen ja kansainväliseen virkakieliyhteistyöhön.

Mobiilinäkymässä linkit eri alasivuille ovat tämän sivun lopussa.


Virkakielen ovisivu

Virkakieleen liittyviä sisältöjä ja palveluja on myös muualla Kotuksen verkkosivuilla. Niihin löydät tien virkakielen ovisivulta. Siellä on linkit muun muassa erilaisiin virkakielen ohjeisiin sekä virkakielen koulutuksen ja asiantuntijoiden esittelyyn.


Hyvä virkakieli Scrabble-laatoilla kirjoitettuna. Kuva: Hanna Virtakangas, Kotus.

Mitä on hyvä virkakieli?

Virkakieli on kieltä, jota viranomaiset käyttävät työssään. Kuten viranomaisten tehtävät, virkakielikin on moninaista ja sitä käytetään monenlaisissa viestinnän kanavissa. Virkakieltä ovat esimerkiksi säädösten ja EU:n kieli, suunnitelmien, tiedotteiden, lomakkeiden, verkkosivujen ja suullisten asiointien kieli. Virkakieleen kuuluvat myös viralliset nimet, esimerkiksi virastojen ja julkisten palvelujen nimet.

Virkakieli on yleiskieltä tiukemmin säänneltyä. Yleiskielen normien lisäksi sitä ohjaavat useat lait ja myös arvot ja periaatteet, jotka ohjaavat muutenkin viranomaisten toimintaa. Tunnetuin virkakieltä sääntelevistä laeista on hallintolaki, jonka 9. pykälä velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Hyvä virkakieli hyödyttää kaikkia. Se auttaa ihmisiä saamaan tietoa ja hoitamaan asioitaan viranomaisten kanssa. Viranomaisten työ on sujuvampaa, kun asiakkaat tarvitsevat vähemmän neuvontaa. Hyvä kieli tehostaa hallinnon sisäistäkin toimintaa, koska viranomaistekstejä lukevat myös toiset viranomaiset, ja niiden pohjalta kirjoitetaan uusia tekstejä.

Virkakielityö ehkäisee ongelmia

Kotuksessa työmme tavoitteena on auttaa viranomaisia kehittämään kielenkäyttöään asiallisemmaksi, selkeämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. Hyvä virkakieli on tärkeää, koska se tukee ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada tietoa ja palveluita ja osallistua yhteiskunnan toimintaan.

Seuraamme virkakielen tilaa, annamme lausuntoja, järjestämme tapahtumia, esiinnymme eri tilaisuuksissa ja kirjoitamme monenlaisiin julkaisuihin. Laadimme opiskelumateriaaleja ja ohjeita, autamme viranomaisia kielipulmissa ja koulutamme. Lisäksi osallistumme hallintoa ja julkisia palveluja kehittäviin työryhmiin ja verkostoihin.


Tärkeää on myös lisätä viranomaisten tietoa siitä, miten keskeinen rooli teksteillä ja kielenkäytöllä on hallinnossa ja julkisissa palveluissa. Pyrimme kiinnittämään huomiota tekstien tekemisen olosuhteisiin ja resursseihin: esimerkiksi tietojärjestelmien vaikutuksiin, tekstityön määrään ja organisointiin sekä kielen asiantuntemuksen tarpeellisuuteen hallinnossa.

Työ hyvän virkakielen edistämiseksi onkin ennen kaikkea ennakoivaa työtä. Sen sijaan että vain korjattaisiin kielen ongelmia, tavoitteena on vaikuttaa ongelmien syihin.