Yölinnun preussinpunainen
”Hän preussinpunaiseen vanhaan kankaaseen taas saa kyyneleet hukuttaa” on radiossa soinut tänä vuonna Yölintu-yhtyeen esittämänä. Yhtyeen fanit ovat nettikeskusteluissa hämmästelleet, miksi kankaan väriksi on valittu preussinpunainen. Mikä on preussinpunainen? Millaista punaista sana kuvaa?
Värien nimityksistä useimmat ovat hyvin läpinäkyviä. Itse väriä määrittävä sana ilmaisee usein joko värin sävyä (helakanpunainen, kellanpunainen, kirkkaanpunainen, lämpimänpunainen, puhtaanpunainen, tummanpunainen, vaaleanpunainen) tai vertauskohtaa (karpalonpunainen, kirsikanpunainen, lohenpunainen, rubiininpunainen, verenpunainen, viininpunainen). Joskus määrite voi olla abstraktimpikin: joulunpunainen on täyteläisen, lämpimän punainen, tulen- tai tulipunainen hehkuvanpunainen, tuskanpunainen helakan-, liekehtivänpunainen. Tällaisen vähän abstraktimmankin määritteen punaisuuden voi vielä hahmottaa, vaikka mielipiteet punaisen väristä ja sävystä voivat olla hyvin henkilökohtaisia.
Nimitykseen voi kätkeytyä myös tieto alkuperästä, siitä, mistä tai missä väri on valmistettu. Karmiininpunaisen karmiini (toiselta nimeltään karmosiini) on väriaine, jota saadaan subtrooppisilla alueilla elävien Kermes-sukuisten kilpikirvojen naaraista. Sanat kermes ja karmosiini ovat samaa perua; ne pohjautuvat arabian kielen sanaan qirmiz. Taustalla olevan sanskritinkielisen sanan merkitys on ’madoista syntynyt’. Nämä tiedot eivät kuitenkaan anna mitään vihjettä siitä, millaisesta punaisen sävystä on kyse. Samoin on preussinpunaisen laita; nimi ei kerro mitään itse punaisen väristä, se viittaa vain värin syntyhistoriaan.
Saksalainen kemisti ja värien valmistaja Heinrich Diesbach yritti 1700-luvun alussa saada aikaan tietyn punaisen värisävyn. Kokeen tuloksena syntyi kuitenkin sininen väri, preussin- eli berliininsininen, ensimmäinen synteettisesti valmistettu väriaine, sävyltään tumman yön sininen. Väri sai nimensä siitä, että Diesbach asui Berliinissä, joka oli tuolloisen Preussin pääkaupunki. Lähteet eivät kerro, onnistuiko Diesbach haluamansa punaisen värisävyn kehittämisessä, mutta joka tapauksessa tietty punertavanruskea värisävy on nimetty berliinin- eli preussinpunaiseksi.
LIISA NUUTINEN
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 9.12.2007.