Kotimaisten kielten keskuksen arkistojen laajat kokoelmat on koottu yli sadan vuoden aikana. Aineistot sisältävät etupäässä koulutettujen kerääjien tallentamaa tietoa, mutta myös erilaisin yleisökilpailuin ja kyselyin saatua materiaalia. Paperimuotoisten kokoelmien lisäksi saatavilla on nauhoitteita, ja sähköisten aineistojen tarjonta lisääntyy kaiken aikaa. Kokoelmat ovat lähes kauttaaltaan asiakkaiden vapaasti käytettävissä. Verkossa aineistoja tarjotaan käyttöön mahdollisimman avoimesti ja maksutta.
Aineistotyön periaatteet Kotuksessa
Kotuksen aineistotyötä pyritään kehittämään kokonaisuutena niin, että samoja käytäntöjä ja ratkaisuja voidaan soveltaa organisaatiossa laajasti. Tavoite koskee kaikkia aineistotyön osa-alueita, kuten kokoelmien hallintaa, arkistotiloja, digitointia, sähköisiä palveluja ja asiakaspalvelua.
Arkistojen kehittämisessä lähivuosien painopiste on kattavampien kokoelmatietojen ja keskeisimpien kokoelmien saaminen digitaaliseen muotoon ja verkon välityksellä käytettäviksi.
Kotuksen aineistotyön yleisperiaatteet ovat kieliaineistojen kokoelma- ja palvelupolitiikan mukaan seuraavat:
- Aineistotyö hoidetaan ammattimaisesti niin, että arkistollinen, kielitieteellinen ja muu osaaminen tukevat toisiaan.
- Alkuperäiset arkistoidut aineistot pyritään säilyttämään pysyvästi.
- Aineistoja säilytetään ja ylläpidetään määräysten ja suositusten mukaisesti.
- Uusia aineistoja ei pääsääntöisesti voida ottaa vastaan, mutta uusia aineistoja tarjoavia kehotetaan ottamaan yhteyttä Fin-Clariniin ja Kielipankkiin.
- Kotukseen on aiemmin deponoitu aineistoja, jotka eivät kiinteästi liity Kotuksen ydintoimintaan. Tällaisten aineistojen omistajien kanssa käydään keskustelua siitä, mikä aineistojen pysyvä säilytyspaikka jatkossa on. Vastaavasti Kotuksesta pois deponoitujen aineistojen osalta selvitetään, ovatko aineistot paremmin käytettävissä nykyisissä sijainneissaan.
- Ydintoiminnot sisällyttävät aineistotyön kiinteäksi osaksi toimintaansa ja huolehtivat osaltaan kokoelmien ja aineistopalvelujen ylläpitämisestä ja kehittämisestä.
- Aineistojen metatiedot pyritään saattamaan kattavasti verkkoon.
- Aineistot tarjotaan mahdollisimman laajasti ja vapaasti käytettäväksi yhdistetyn avoimen tiedon periaatteiden mukaisesti.
- Aineistoja jalostetaan ja aineistotyön menetelmiä kehitetään. Edistetään mm. sähköisten luvanvaraisten aineistojen saamista sujuvaan verkkokäyttöön.
- Kirjasto ja arkistot muodostavat mielekkään palvelukokonaisuuden.
- Aineistotyössä otetaan huomioon kokonaisarkkitehtuurinäkökulma sekä organisaation mittakaavassa että kansallisella tasolla.
- Toimitaan eettisesti. Kiinnitetään huomiota aineistoja koskevaan lainsäädäntöön (mm. tekijänoikeus, tietosuoja, julkisuus) ja aineistoja koskevaan sopimuskäytäntöön. Pyritään aineistojen kattavampaan lisensointiin.
- Toimintaa uudelleenarvioidaan määräajoin.
Nauhoitearkisto on maailman muistia
Suomen kielen nauhoitearkisto on liitetty toukokuussa 2024 osaksi Unescon kansallista Maailman muisti -rekisteriä. Tämä parantaa aineistojen saavutettavuutta ja lisää arkiston tunnettuutta. Vuonna 1959 perustettu arkisto aloitti toimintansa osana Helsingin yliopiston suomen kielen laitosta. Toiminta siirrettiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen (nykyisin Kotimaisten kielten keskus).