Siirry sisältöön
Organisaatio 

Kotimaisten kielten keskus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto. Kotuksessa työskentelee noin 70 asiantuntijaa.

Kielet ja kielipolitiikka 

Kotimaisten kielten keskus pyrkii edistämään toimialaansa kuuluvien kielten käyttöä yhteiskunnassa.

Kielilautakunnat 

Kotimaisten kielten keskuksen yhteydessä toimivat suomen kielen, ruotsin kielen, saamen kielten, viittomakielten ja romanikielen lautakunnat sekä karjalan kielen asiantuntijatyöryhmä.

Julkaisut 

Kotimaisten kielten keskus tuottaa ja julkaisee kieltä koskevaa asiantuntijatietoa monipuolisesti kaikkien käyttöön.

Kieliaineistot 

Kotimaisten kielten keskus ylläpitää korkeatasoisia, monimuotoisia kieli- ja kulttuuriperintöaineistoja kielenkäytön seuraamisen ja tutkimisen tarpeisiin.

Kieli- ja nimineuvonta 

Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat vastaavat kielenkäyttäjiä askarruttaviin suomea ja ruotsia koskeviin kysymyksiin. Neuvoja annetaan myös virkakieliasioissa.

Koulutus ja konsultointi 

Kotimaisten kielten keskus tarjoaa koulutusta ja monenlaista muuta apua tekstien ja kirjoituskäytäntöjen kehittämiseen.

Lausunnot, suositukset ja kannanotot 

Kotimaisten kielten keskus ottaa kantaa toimialaansa liittyviin asioihin. Myös suomen kielen lautakunta laatii kannanottoja ja suosituksia. Lisäksi Kotukselta voi tilata maksullisia selvityksiä ja lausuntoja.

Kirjasto 

Kotimaisten kielten keskuksen kirjaston yleiskokoelman keskeisiä aloja ovat suomen kielen ja muiden uralilaisten kielten sekä suomenruotsin tutkimus, kansatiede ja kansanrunoudentutkimus.

Viestintä 

Kotimaisten kielten keskus tarjoaa viestinnässään luotettavaa ja ajantasaista tietoa toiminnastaan ja kielestä.

Kotus kiteytetysti

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto. Keskuksen tehtäviä ovat suomen ja ruotsin kielen huolto, neuvonta ja sanakirjatyö sekä kielenhuoltoon ja sanakirjoihin liittyvä tutkimus. Kotuksen tehtävänä on lisäksi koordinoida saamen kielten, viittomakielen ja romanikielen huoltoa. Kotuksen toiminnan tavoitteena on kielen asiantuntijana edistää keskuksen toimialaan kuuluvien kielten käyttöä yhteiskunnassa.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus aloitti toimintansa 1. maaliskuuta 1976. Nimi vaihtui Kotimaisten kielten keskukseksi vuonna 2012. Keskuksesta käytetään usein lyhennenimeä Kotus. Lyhennenimeä käytetään myös keskuksen suomenkielisten verkkosivujen osoitteessa.

Näillä kotus.fi-sivuilla esitellään Kotuksen organisaatiota ja toimintaa suomeksi. Ruotsinkielisen sivustomme osoite on sprakinstitutet.fi.

Jaa