Siirry sisältöön
Haku

Ministeri lupailee

Lapsi hyppelee sohvalla, ja tyynyt putoilevat lattialle.

Hypellä ja putoilla ovat frekventatiiviverbejä. Ne ilmaisevat toistuvaa tekemistä tai tapahtumista. Samantyyppisiä sanoja ovat esimerkiksi availla, kysellä, ryntäillä ja sadella. Monilla tällaisilla verbeillä on kuitenkin myös muita ilmaisutehtäviä.

Norjan prinsessa kävi viime syksynä Helsingissä epävirallisella vierailulla markkinoimassa vastikään suomeksi ilmestynyttä satukirjaansa. Lehtiotsikon mukaan ”Märtha Louise kaupittelee kirjaansa Suomessa”. Kaupitteleminen, kuten myös osteleminen, on paitsi toistuvaa tekemistä myös yrittämistä: sellaista, joka ei – vielä – ole johtanut tulokseen. Sananvalinta kertoo lisäksi, että tekstin kirjoittaja pitää toimintaa jollain tavoin kyseenalaisena.

Muuan kunnanvaltuutettu pyysi selvitystä kouluverkkouudistuksen säästövaikutuksista. Selvityspyynnön mukaan koulutoimenjohtaja oli näyttänyt valtuustolle kalvoja, ”joilla hän todisteli kouluviraston tekemien laskelmien oikeellisuutta”. Sana todisteli paljastaa, että valtuutetun mielestä yritys oli turha: laskelmat eivät olleet uskottavia.

Työministeri vieraili joulukuussa Kemijärvellä, jossa  odotettiin lopullista tietoa sellutehtaan kohtalosta. Sanomalehdessä otsikoitiin, että hän ”lupaili kemijärveläisille mahdollisia hajasijoitustyöpaikkoja”. Sana lupailla ilmaisee karun totuuden: ministeri antoi toimittajan – ja kaupunkilaisten – mielestä katteettoman tuntuisia tai epämääräisiä lupauksia.

Lupailla, todistella ja vastaavat verbit kertovat käyttäjänsä asenteesta tai suhtautumisesta puheena olevaa asiaa kohtaan, usein ironisuudesta tai vähättelystä. Jos toimittaja kirjoittaa jutussaan julkkisparin vakuuttelevan onneaan, lukija ymmärtää oitis, että ei pariskunnan elämä pelkkää auvoa ole.

Kirja-arvostelussa todetaan: ”Lähdeviitteiden puuttumista tutkija puolustelee tietojen antajien toiveilla, ettei heidän nimiään kerrota.” Verbin puolustella käyttö vihjaa, että arvostelija pitää tutkijan puolustautumisyrityksen perustelua hatarana.

Ei frekventatiiviverbeihin liittyvä sävy aina yksinomaan kielteinen ole. Lieneekö leikillisyyttä ja juhlavuuden karistelua, kun syntymäpäiväsankarin sanotaan täyttelevän vuosia.

Kyselylomakkeita jakava opettaja saattaa pukea toimintaohjeensa muotoon: ”Täytelkää ja palautelkaa minulle mahdollisimman pian.” Merkitys on sama kuin verbeillä täyttää ja palauttaa, mutta sävy on epämuodollisempi ja pehmeämpi.


MAIJA LÄNSIMÄKI

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 24.2.2008.