Siirry sisältöön
Haku

Kielenhuolto Hyvä kieli, parempi mieli

AJANKOHTAISTA


KIELIKELLO

Deepfake eli syväväärennös

Puhelinta selaamassa. Yksityiskohta. Kuva: John Tuesday, 2018. Unsplash.

Tekoälyn algoritmien avulla tuotetuista, hankalasti tunnistettavista deepfake-väärennöksistä käytetään jo melko yleisesti suomennosta syväväärennös. Käännöslainan etuna on, että sana on helppo oppia. Käsite on kuitenkin monille vielä vieras, joten syväväärennös-sanan rinnalla on hyvä käyttää pidempiä kuvauksia. (Kuva: Unsplash.)

 


Mitä kielenhuolto on?

Kielenhuolto tarkoittaa kielen tietoista ohjailua. Päähuomion kohteena on yleiskieli (kirjakieli). Ohjeet ja suositukset koskevat esimerkiksi oikeinkirjoitusta, rakenteita, sanastoa ja nimistöä.


Mitä kielipolitiikka on?

Kielipolitiikka tarkoittaa kielen aseman huoltoa. Kyse on erilaisista toimista, joilla vaikutetaan kielen asemaan ja käyttöalaan yhteiskunnassa.


Kielenkäytön ohjeita ja lähteitä

Kielitoimiston ohjepankki

Kielitoimiston ohjepankki on verkossa toimiva maksuton hakupalvelu. Voit etsiä sieltä vastauksia kieli- ja nimikysymyksiin.


Kielitoimiston ohjepankin logo. Suunnittelu: Poutapilvi.

Kielitoimiston sanakirja

Kielitoimiston sanakirja on tuorein ja laajin suomen yleiskielen sanakirja. Sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa, ja se on maksutta käytettävissä verkossa.


Kielitoimiston sanakirjan logokuva ja teksti läpinäkyvällä pohjalla. Suunnittelu: Poutapilvi.

Kielikello

Kielikello-lehti tarjoaa yleistajuista tietoa kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä. Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.


Kielikellon logo (2024)

Suomen murteiden sanakirja

Suomen murteiden sanakirja (SMS) kuvaa suomen murteiden sanaston. Sanakirja kertoo sanojen merkitykset ja esittelee niiden murrelevikit karttoineen. Verkossa on nyt aakkosväli a–mnää.


Suomen murteiden sanakirjan logokuva [läpinäkyvä tausta]. Suunnittelu: Sonja Holopainen.

Iso suomen kielioppi

Iso suomen kielioppi (ISK) on perusteellinen suomen kielen rakenteen kuvaus. Se on laaja, kielitieteelliseen tutkimukseen perustuva teos.


visk_ovi

Kielitestit

Kielitestien avulla voit testata tietämystäsi muun muassa monista kielenhuollon perusasioista sekä murteiden ja vanhan kirjasuomen sanastosta. Sivuilla on testejä myös ruotsin kielestä.


Kielipähkinöiden tunnushahmo Terho-orava. Kuva: AtomicBHB/Shutterstock.com.

Painettuja oppaita

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut monia kielioppi- ja kielenhuoltoteoksia. Osa teoksista on suomen kieltä ja sen käyttöä kuvailevia, osa taas normittavia ja opastavia.


Kielitoimiston kielioppiopas