Siirry sisältöön
Haku

Kielitieto

Tietoa kielipolitiikasta, Suomen kielistä ja suomen sukukielistä, kielenkäytön lajeista, nimistöstä, eri kielimuodoista, kielen- ja nimistönhuollosta.

Kielet

Maailmassa puhutaan noin kuuttatuhatta eri kieltä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yhdeksäätuhatta eri kieltä. Suomessa puhutaan yli 150:tä eri äidinkieltä.

Yleiskieli ja sen huoltaminen

Kielenhuollolla tarkoitetaan erilaisia tapoja vaikuttaa kielenkäyttöön. Kielitoimisto antaa ohjeita ja neuvoja kielenkäyttöön ja nimistöön liittyvissä kysymyksissä. Kielitoimisto myös ohjaa ja kehittää suomen yleiskieltä.

Hyvä virkakieli

Virkakieli on yleisnimitys kielimuodolle, jota viranomaiset ja julkisten palvelujen tarjoajat käyttävät työtehtävissään. Hallintolaissa viranomaiset velvoitetaan käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

Murteet

Murteet ovat kielen alueellisia muotoja. Murteet ovat syntyneet aikana, jolloin suuri osa ihmisistä eli ja työskenteli koko ikänsä samassa kylässä tai pitäjässä. Näin jokaiselle alueellisesti määräytyneelle yhteisölle muodostui omanlaisensa kielimuoto.

Vanha kirjasuomi

Vanhaksi kirjasuomeksi kutsutaan suomen kirjakieltä 1540-luvulta noin vuoteen 1810 asti. Vanhan kirjasuomen kausi alkoi Mikael Agricolan ABCkiriasta, joka on ensimmäinen painettu suomenkielinen kirja, ja päättyi murteiden taistelun alkuun.

1800-luvun kirjasuomi

Nykysuomi syntyi ja vakiintui lähelle nykyistä muotoaan 1800-luvulla. Tämän aikakauden kielen tutkimus on siksi edelleen olennaista nykyisen suomen kielen ja sen kodifioinnissa tehtyjen ratkaisujen ymmärtämiseksi.

Kielenkäytön lajit

Kielenkäyttöä on monenlaista. Tähän moninaisuuteen viitataan usein kielenkäytön lajeina. Tutkijat puhuvat yhä useammin genreistä eli tekstilajeista. Genreinä tutkitaan niin puhutun kuin kirjoitetunkin kielen lajeja.