Siirry sisältöön
Haku

Virkakieli Ymmärtäminen on jokaisen oikeus

AJANKOHTAISTA


Asiantuntija-apua ja koulutusta

Tarjoamme viranomaisille tukea ja apua kielenkäytön kehittämiseen. Hyvän virkakielen ohjeet auttavat laatimaan hyviä ja toimivia tekstejä. Voit myös opiskella itse verkossa. Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti on kaikille avoin ja maksuton. Lisäksi meiltä voi tilata koulutusta ja asiantuntija-apua.


VIRKAKIELINOSTO

Hyvä kieli, parempi hallinto

Kirja ja sydän. Kuva: Kuva-Plugi.

Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti on kaikille avoin ja maksuton. Kurssit perehdyttävät hyvän kielen ja toimivien nimien merkitykseen ja hyötyihin hallinnossa. Ne auttavat organisoimaan tekstien tekoon liittyvää työtä sekä kirjoittamaan ymmärrettäviä ja toimivia tekstejä.


Mitä on hyvä virkakieli?

Virkakieli on kieltä, jota viranomaiset käyttävät työssään. Hyvällä virkakielellä kirjoitetun tekstin sävy on arvostava. Sen sanasto, rakenne ja muotoilu auttavat lukijaa löytämään tarvitsemansa tiedon, ymmärtämään sen ja käyttämään tietoa hyväkseen.



Hyvä virkakieli hyödyttää kaikkia

Kun tarvitset perusteluja kielenkäytön kehittämiseen, tutustu Miksi virkakieltä kannattaa parantaa? -sivuun. Saat tietoa siitä, miten monenlaista hyötyä hyvästä virkakielestä on, millaisia vaatimuksia lainsäädäntö asettaa virkakielelle ja miksi selkeän kielen lisäksi tarvitaan selkokieltä.


Kotimaisten kielten keskuksen palveluja

Koulutusta ja konsultointia

Kotimaisten kielten keskus tarjoaa koulutusta ja neuvontaa tekstien ja kirjoituskäytäntöjen kehittämiseen. Kieliasiantuntijan voi saada avuksi jo tekstin suunnitteluvaiheessa tai kirjoittamisprosessin aikana. Tarjolla on myös tekstien tarkistusta ja editointia.


Kahvikuppi ja papereita pöydällä. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus

Apua tekstien uudistamiseen

Kielen asiantuntijat auttavat uudistamaan tekstejä, esimerkiksi kirjepohjia, päätösfraaseja ja verkkosivuja. Tavoitteena voi olla vaikkapa tekstin kohdistaminen kohderyhmälle tai ymmärrettävämpi, kohteliaampi tai raikkaampi teksti.


Värikkäitä tarroja. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Virkakielineuvonta

Virkakielen asiantuntijat auttavat viranomaisia kieli- ja termikysymyksissä. Kysymyksiä voit lähettää verkkolomakkeella. Yleisen kielenhuollon asioissa ota yhteyttä kielineuvontaan ja nimistön asioissa nimineuvontaan. Tietoa löytyy myös Kielitoimiston ohjepankista ja sanakirjasta.


Alfabet-pelin kirjainmerkeillä muodostetut sanat hallinto, avoin, selkeä. Kuva: Ulla Onkamo.

Kielineuvonta

Viranomaiskielen tulee olla yleiskielen normien mukaista. Kielitoimiston ohjepankista ja sanakirjasta löytyy ohjeita yleiskieltä koskeviin kysymyksiin. Voit myös soittaa kielineuvonnan puhelimeen tai lähettää kysymyksen verkkolomakkeella.


Kahvikuppi. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimineuvonta

Nimistön asiantuntijat auttavat kysymyksissä, jotka koskevat esimerkiksi virastojen ja julkisten palvelujen nimiä. Löydät tietoa Nimistönsuunnittelun ohjesivulta. Voit myös soittaa nimineuvonnan puhelimeen tai lähettää kysymyksen verkkolomakkeella.


Kartta ja suurennuslasi. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimistönsuunnittelun ohjeita

Ohjesivulle on koottu yleisperiaatteita virallisen nimistön suunnittelun ja kehittämisen tueksi. Hyvä nimi on ymmärrettävä ja helppo käyttää, oli kyse sitten julkisten palveluiden ja viranomaisten nimistä tai kaava- ja osoitenimistä.



Maitopolku ja Piianpolku Fiskarsissa. Kuva: Ulla Onkamo, Kotuksen arkisto.

Lausunnot

Virkakielen asiantuntijat laativat pyynnöstä selvityksiä ja lausuntoja kielenkäytön kysymyksiä. Virkakielen selvityksissä ja lausunnoissa on usein kyse tekstin merkityksen tulkinnasta. Lausuntoja laaditaan myös esimerkiksi termeistä ja tekstin ymmärrettävyydestä.


Konttoritarvikkeita. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kielitoimiston ohjepankki

Ohjepankki on verkossa toimiva maksuton hakupalvelu, josta löytyy vastauksia monenlaisiin oikeinkirjoitusta, kielioppia ja nimiä koskeviin kysymyksiin. Ohjeita ja ohjekokonaisuuksia päivitetään ja lisätään jatkuvasti.


ohjepankki_ovi

Kielitoimiston sanakirja

Sanakirja on maksutta käytettävissä verkossa. Se on ajantasaisin ja laajin suomen yleiskielen sanakirja. Siinä on yli 100 000 hakusanaa merkityksineen ja taivutusmuotoineen, ja se pohjautuu jatkuvasti kartutettavaan nykykielen sana-arkistoon.


Kielitoimiston sanakirjan logokuva ja teksti läpinäkyvällä pohjalla. Suunnittelu: Poutapilvi.