Kotimaisten kielten keskus auttaa viranomaisia kehittämään kielenkäyttöään asiallisemmaksi, selkeämmäksi ja ymmärrettävämmäksi. Näillä sivuilla on tietoa hyvästä virkakielestä ja sen hyödyistä, virkakielen tapahtumista sekä työstä, jota hyvän virkakielen edistämiseksi tehdään.
Tietoa hyvän virkakielen hyödyistä, kuten esimerkkejä työtä tehostavista tuloksista, joita tekstejä ja tekstityötä kehittämällä on saatu. Tietoa myös selkokielestä ja siitä, milloin sitä tarvitaan selkeän kielen ohella.
Tietoa Kotuksen virkakielityöstä sekä yhteistyöstä, jota Suomessa tehdään hyvän virkakielen edistämiseksi. Lisäksi sivuilla kerrotaan pohjoismaisesta ja kansainvälisestä virkakielityöstä.
Kansainvälistä selkeän kielen päivää vietetään 13. lokakuuta. Päivää juhlistaakseen Kotus järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa vuosittain Selkeän kielen päivän tilaisuuden. Sivuilla on tietoa aiemmista ja tulevista tapahtumista.
Kotimaisten kielten keskus järjestää Vuoden selväsanainen -kilpailun joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjille. Sivuilla kerrotaan eri vuosien voittajien sekä muiden osallistujien ehdokastöistä. Kun kisa on auki, löydät sivuilta ohjeet osallistumiseen.
Tietoa sosiaaliturvan ja hoitotyön kielestä, sen huollosta ja tutkimuksesta. Sosiaaliturvan ja hoitotyön kieli on kirjoitettua ja puhuttua kieltä, jota käytetään sosiaali-, hoito- ja terveysalan palveluissa.
Tietoa säädöskielestä ja EU-kielestä, niiden huollosta ja tutkimuksesta. Säädöskieli on lainsäädännön tekstien kieltä. EU-kieli on suomen kieltä, jota käytetään Euroopan unionin teksteissä ja puheissa.
Virkakieli on kieltä, jota viranomaiset käyttävät työssään. Hyvä virkakieli on asiallista, selkeää ja ymmärrettävää. Asiallinen kieli ottaa lukijan huomioon, ei loukkaa, vähättele tai tyrmää. Selkeä kieli koostuu helposti hahmotettavista sanoista, lauseista ja virkkeistä ja auttaa lukijaa löytämään olennaiset tiedot. Ymmärrettävä kieli lähtee liikkeelle lukijalle tutusta maailmasta, esittää asiat tämän näkökulmasta ja paljastaa kirjoittajan ajatusketjut.