Siirry sisältöön
Haku

Pippuria paprikoissa

Pippuri oli aikoinaan hyvin kallista ja haluttua kauppatavaraa kuten muutkin mausteet. Keskiajalla sitä käytettiin jopa rahana. Pippuria Intiasta ja Indonesiasta Eurooppaan tuoneet arabikauppiaat ja sillä omaisuuksia tienannut Venetsian kauppavaltio halusivat salata aarteensa alkuperän ja väittivät sen viljelyyn tarvittavan maagisia kykyjä. Portugalilaisiin merenkävijöihin tarina ei enää 1400-luvun lopulla tehonnut. Alkoi siirtomaiden kausi.

Varsinaisesta pippurikasvista saataviin mausteisiin kuuluvat mustapippuri, valkopippuri ja viherpippuri. Ne eivät ole eri kasveja, vaan saman köynnöskasvin eri kypsyysasteessa olevia luumarjoja. Viherpippuri on kerätty raakana, mustapippuri puolikypsänä, ja valkopippuria saadaan kypsien luumarjojen vaaleasta siemenestä.

Pippurin nimi on sieltä mistä maustekin: lähtökohtana on muinaisintian marjaa tai pippurin luumarjaa tarkoittava sana, joka on kreikan, latinan ja ruotsin kautta kulkeutunut suomeenkin. Nimitys pippuri ja sen erikieliset vastineet (esimerkiksi ruotsin peppar, englannin pepper, saksan Pfeffer) eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä.

Pippureiksi kutsutaan näet myös muita, aivan erisukuisia Meksikosta ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevia kasveja. Koisokasveihin kuuluvassa laajassa paprikoiden suvussa on monta pippuriksi nimettyä. Jo englannin pepper tarkoittaa sekä pippuria että paprikaa.

Joidenkin paprikalajikkeiden hedelmiä käytetään vihanneksina (mieto vihannespaprika), joidenkin mausteina (vahva maustepaprika). Maustepaprikaa kutsuttiin aiemmin myös espanjanpippuriksi tai panskanpippuriksi, sillä Atlantin takaa tuotu uutuus levisi Eurooppaan Espanjasta. Pensaspaprikan hedelmiä ja niistä tehtyjä mausteita ovat taas chilipippuri, tabaskopippuri ja cayennenpippuri, jonka kansa paikoin Suomessa tunsi apteekista saatavana erilaisiin särkyihin tepsivänä kajaaninpippurina.

Hyötykasvi oli niin ikään monen maalaistalon ikkunalla ennen kasvanut maustepaprikoihin luettava yksivuotinen turkinpippuri. Sen paloilla lääkittiin melkein vaiva kuin vaiva. Kasvi tunnettiin myös turkinliskona, turkinpalkona, pippuripalkona tai pelkkänä pippurina.

Nimitysten sekaannus ei ole ihme, sillä sanan paprika takaa paljastuu pippuri: suomeen sana on tullut unkarista, mutta alkuaan se on serbokroaattia ja johdos pippuria merkitsevästä sanasta papar. Se puolestaan palautuu samaan latinan ja kreikan sanaan kuin pippurikin.

Muutama muukin mauste on saanut nimensä laajalti tunnetun pippurin mukaan. Mausteneilikan ja eukalyptuksen sukulainen maustepippuri kuuluu myrttikasvien heimoon ja roseepippuria eli ruusupippuria taas saadaan sumakkikasveihin kuuluvan perunpippuripuun luumarjoista.


KIRSTI AAPALA

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 1.2.2005.