Siirry sisältöön
Haku

Lähiaikoina tapahtuu

”Presidentti lomaili lähiaikoina Lapissa.” ”Televisiossa on lähiaikoina esitetty hyviä elokuvia.” Nämä lauseet eivät tunnu luontevilta. Mikä niissä on vikana?

Sanoja lähiaikoina, lähipäivinä, lähiviikkoina, lähivuosina jne. käytetään yleiskielessä ilmaisemaan vain tulevaa aikaa: ”Tulen lähipäivinä käymään.” ”Asia ratkeaa lähiviikkoina.” ”Tähän ei ole lähivuosina varaa.” Kun lähi-alkuisen yhdyssanan jälkiosana on sentapainen ajanilmaus kuin aika, päivä, viikko tai vuosi, mainitut yhdyssanat viittaavat tulevaisuuteen. Kun aika lineaarisen aikakäsityksen mukaisesti ajatellaan suoraksi, jota etenemme, tulevaisuus on meistä katsoen edessäpäin.

Sanat lähihistoria ja lähimenneisyys ovat poikkeuksia. Niiden jälkiosat viittaavat taaksepäin, ja koko yhdyssana viittaa siitä syystä menneeseen. Juuri nämä sanat ovat ilmeisesti hämmentäneet lähiaikoina-tyyppisten ajanilmausten vanhaa järjestelmää.

Lähi-alkuiset ajanilmaukset viittaavat siis yleensä joko eteenpäin (lähipäivinä jne.) ja joskus harvoin taaksepäin (lähimenneisyydessä) mutta eivät samanaikaisesti molempiin. Lähi-kantaisten paikanilmausten järjestelmä sen sijaan on vähän toisenlainen.

Jos autolla ajaessamme kerromme matkapuhelimeen, että olemme lähellä Keravaa, keskustelukumppanimme tietää heti, että emme vielä ole Keravalla, vaan olemme tulossa sinne. Tulkinta perustuu siihen tietoon, että etenemme suoralla, olemme matkalla jonnekin. Se mikä on lähellä, voi olla vain kasvojen suunnassa, siis edessäpäin.

Keravan ohi ajettuammekin voimme kyllä sanoa olevamme lähellä, mutta silloin tarvitaan jokin täsmennys, esimerkiksi ”olemme vielä lähellä Keravaa”. Sen sijaan lauseesta ”tätini asuu lähellä Lappeenrantaa” ei voi päätellä, missä suunnassa kaupunkiin nähden tädin asumus on. Tässä tarkastelupiste on Lappeenranta, ja ”lähellä” sijaitsee jossakin sen ympyrän kehän sisäpuolella, jonka keskipisteenä Lappeenranta on.

Miten alussa mainittuja esimerkkilauseita sitten voisi kohentaa? Vaikkapa näin: ”Presidentti lomaili äskettäin Lapissa.” ”Televisiossa on viime aikoina esitetty hyviä elokuvia.” Muita lähimenneisyyden ilmauksia ovat esimerkiksi jokin aika sitten, vähän aikaisemmin, hiljan, hiljattain, taannoin, vastikään. Kielenkäyttäjä valitsee kuhunkin yhteyteen sopivan.


MAIJA LÄNSIMÄKI

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 6.5.1997.