Siirry sisältöön
Haku

Kun positiivinen tulos on negatiivista

Lahden surullisten dopingkärykisojen yhteydessä käryjä tuli koko ajan myös tiedotuksessa, kun selittelyt paljastuivat valheiksi toinen toisensa jälkeen. Tunnepitoisia tiedotustilaisuuksia pyöritettiin tiedotusvälineissä yhä uudelleen, ja selitysten ”sammakot” siirtyivät nopeasti pettyneen kansan hammasteltavaksi, sellaiset kuin ”harrastelijoiden puuhastelu”, jota kuulee nyt joka puolella.

Myös sanoihin positiivinen ja negatiivinen tuntui paljastusten synkkinä päivinä latautuneen tunteita enemmän kuin koskaan ennen, kun henkeä pidätellen odoteltiin näytteiden tuloksia. Negatiivinen tulos oli positiivinen, vapauttava asia, joka päästi urheilijan riemun valloilleen, positiivinen tulos taas aiheutti negatiivisten tunteiden myrskyn ja suorastaan maansurun.

Miksi lääketieteellisten kokeiden tuloksia on ylipäätään alettu ilmoittaa sanoilla positiivinen ja negatiivinen? Syy lienee hyvin konkreettinen: laboratorioissa on joskus ruvettu merkitsemään plus- tai miinusmerkkejä paperin reunaan sen mukaan, löytyikö etsittyä ainetta vai ei. Nämä plus-positiiviset ja miinus-negatiiviset testitulokset merkitsevät käytännössä useimmiten juuri päinvastaista kuin positiivisen ja negatiivisen yleisesti tunnetut perusmerkitykset ovat. Sanakirjojen mukaan positiivinen merkitsee ensi sijassa ’myönteistä, suotuisaa, edullista’, negatiivinen taas ’kielteistä’. Näytteen positiivisuus merkitsee testattavalle harvoin myönteistä asiaa, sen paremmin urheilussa kuin terveydenhuollossakaan. Äkkiseltään tulee mieleen vain raskaustesti – ja senkin positiivinen tulos on positiivinen vain lasta haluavalle.

Kun positiiviset ja negatiiviset näytteet menevät näin ristiin positiivisen ja negatiivisen perusmerkityksen kanssa, ei ole ihme, että syöpää tai muuta pahaa tautia pelkäävä saattaa ymmärtää hänestä otetun näytteen tuloksen juuri päinvastoin kuin on tarkoitettu. Kun hänelle kerrotaan se iloinen asia, että epäillyn taudin testitulos on negatiivinen, hän voikin pelästyä pahanpäiväisesti, koska hänelle sana negatiivinen merkitsee vain kielteistä, pahaa asiaa. Sellaista on todella sattunut. Ehkä sama väärinymmärrys on käynyt myös toisinpäin – mikä voi olla paljon kohtalokkaampaa.

Sekaannusten välttämiseksi olisi parasta jättää koetulosten positiivisuus- ja negatiivisuusmaininnat laboratorion pöydälle ja käyttää asianomaisille tiedotettaessa selvempiä ilmauksia, kuten ”näytteessä on (ei ole) tutkittua ainetta”, ”olette (ette ole) raskaana”, ”näytteen perusteella teissä on (ei ole) syöpä(ä), hiv(iä)” tms. Miettiä toisaalta sopii, kuulostaako esimerkiksi ilmoitus ”olette hiv-positiivinen” myönteisemmältä tai ainakin vähemmän järkyttävältä kuin ”teissä on hiv”.

Positiivinen tulee vastaan aika kummallisissakin yhteyksissä. ”Positiivinen itseilluusio” tarkoittaa, että sen vallassa olevalla on epärealistisen positiivinen kuva itsestään. Positiivistako? EU:n tasa-arvodirektiivissä esiintyy termi ”positiivinen syrjintä”, joka tarkoittaa, että nainen asetetaan etusijalle muuten tasapäiseen mieshakijaan verrattuna paikoissa, joissa on naisvähemmistö. Taitaa positiivisuus olla siinäkin kovin suhteellista – ainakin syrjityn näkökulmasta.


TARU KOLEHMAINEN

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 8.5.2001.