Aatamin puvussa
Agapetuksen komediasta ”Aatamin puvussa ja vähän Eevankin” on tehty neljä elokuvasovitusta. Se kuuluu myös kesäteattereiden kestosuosikkeihin. Näytelmässä kirmaillaan ilman vaatteita: aataminhousuilla, aataminnahkaisella paidalla, aatamisillaan – kuten kansa on vitsaillut.
Joillekuille – muun muassa Naturistiyhdistys Luonnonmukaiset ry:n jäsenille – syntymäasussa esiintyminen, alastomuuskulttuuri, on mieluisa harrastus. Sana naturisti perustuu luontoa tarkoittavaan latinan sanaan natura. Alastomuuden harrastajaa tarkoittaa myös, tosin sävyltään hieman poikkeava, nudisti, jonka pohjana on latinan nudus ’alaston’. Lainaa ovat lisäksi arkikielen naku ja nakupelle, jotka perustuvat ruotsin sanaan naken ’alaston’.
Vaatteita ei käytetä vain kylmyyden torjumiseen, vaan myös häveliäisyyssyistä. Esimerkiksi uima-asuista voi päätellä, mitä ainakin on tapana peittää. Niinpä vaatteettomuutta ilmaistaan eräiden ruumiinosien mukaan. Lapsen sanotaan olevan napasillaan tai pylly paljaana, naisen tissisillään, miehen munasillaan.
Ilman vaatteita oleva on ilkosillaan, ilkisillään, ilkosen alasti. Ilki-, ilko-alku kuuluu samaan sanaperheeseen kuin kepposta, pahantekoa tarkoittava ilka, kujeilemista, ilveilemistä, naureskelemista tarkoittava ilkamoida, rohkenemista, kehtaamista, häpeämistä tarkoittava iljetä ja adjektiivi ilkeä.
Ilman rihman kiertämää oleva voi olla myös kelteisillään. Tämä sana ei kuitenkaan tarkoita pelkästään alastonta vaan myös vähissä tai ohuissa vaatteissa, puolipukeissa, alusvaatteisillaan olevaan. Kelteisillään-ilmaukseen sisältyy sama sana kuin kelsiturkkiin. Kelsi tarkoittaa ohutta kalvoa, pintakerrosta, kuorta, kelmua.
Kannaksella sanottiin aikoinaan alastomasta ja myös vähäpukeisesta, että hän on nilkisillään taikka nilkosillaan. Samaa alkuperää on nilki: niljellä (itämurteissa nilellä) oleva iho on hankautunut karvattomaksi tai rikki.
Myös alaston tarkoittaa murteissa paitsi vaatteetonta myös vähäpukeista. Liian vähissä vaatteissa talvipakkaseen lähtijää saatetaan ojentaa: ”Älä ny sinne mee niin alastoonna” (Kauhajoki). Alastomuus on siis suhteellinen käsite. Siellä, missä alastomuus on vähäpukeisuutta, vaatteettomasta käytetään usein muuta sanaa. Esimerkiksi Lappeenrannan seudulla on sanottu, että hän on nahkasillaan.
Ihmisen lisäksi huone, seinä, puu, maa tai maisema voi olla alaston, siis tyhjä, autio, karu, kolkko. Puhutaan myös alastomasta eli peittelemättömästä kauhusta ja alastomasta eli kaunistelemattomasta totuudesta.
Tutkijoiden mukaan sana alaston perustuu niin sanottuun karitiiviadjektiiviin ”alaiseton”. Tämä puolestaan on johdettu sanasta alainen, joka on tarkoittanut muun muassa alusvaatetta.
MAIJA LÄNSIMÄKI
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 8.10.2002.