Siirry sisältöön
Haku

Vappu, vappu ja Vappula

Etunimi Vappu on suomalainen muunnos alkuaan saksalaisesta nimestä Walburg(a) ’hallita’ + ’linna, turva’. Suosituimmillaan nimi on ollut 1920- ja 1930-luvuilla.

Almanakkaan Vappu otettiin vuonna 1908; aiemmin se oli almanakassa jo vuosina 1871–80 asussa Wappu. Vapun nimipäivää eli toukokuun ensimmäistä päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalla abbedissa Walburgin pyhimykseksi julistamispäivänä. Vuotuisen juhlapäivän nimenä vappu kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella: Hauskaa vappua! mutta nimipäivänä kuitenkin isolla alkukirjaimella: Tervetuloa Vapun päivän kahveille!

Vapunviettäjä 1960-luvulla. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Pieni vapunviettäjä 1960-luvulla. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Sukunimet-kirjan (Pirjo Mikkonen & Sirkka Paikkala, 2000) mukaan sukunimi Vappula johtuu talonnimestä. Nimi esiintyy jo varhain Satakunnassa ja Hämeessä. Myös Lohjan Vappula-nimisestä kylästä on tietoja jo 1500-luvulta. Talonnimi sisältää henkilönnimen Vappu.

Yleensä naistennimet ovat sukunimissä melko harvinaisia, mutta esimerkiksi taloa pitkään hoitaneen lesken nimi on voinut näkyä talonnimessä ja sitä kautta päätyä sukunimeen. Vesilahdella vuonna 1635 Vappulan taloa hallitsikin leski nimeltä Valpuri. On kuitenkin mahdollista, että Vappu on aiemmin ollut myös jonkin miestennimen muunnelma.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto