Hiidenkivet
Maastosta erottuvia jääkautisia siirtolohkareita on yleisesti nimitetty hiidenkiviksi. Ihmisillä on ollut tarve selittää niiden olemassaolo, ja ne onkin usein mielletty hiisien eli jättiläisten heittämiksi tai pudottamiksi. Suomen tunnetuin hiidenkivi lienee Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen Hiidenkivi, jolle Jukolan veljessarja pelastautuu Viertolan hurjilta häriltä. Veljekset joutuvat viettämään kivellä useita päiviä härkien piirittämänä.
Seitsemän veljeksen Hiidenkiven esikuvana on pidetty useampiakin Nurmijärvellä Raalan kartanon vaikutuspiirissä sijaitsevia isoja kiviä. Raalan kartanoahan on pidetty romaanin Viertolan vastineena. Onpa romaanin Hiidenkiven esikuvaksi ehdotettu myös naapurikunnissa sijaitsevia siirtolohkareita. Esimerkiksi Hyvinkään Ridasjärven kylässä on Hiidenkivi, josta todetaan Nimiarkistoon 1960-luvulla tallennetussa nimitiedossa: ”Kylässä liikkuu itsepäinen perimätieto siitä, että siellä olisi asunut seitsenpäinen veljessarja, jonka vaiheet olisivat olleet Kivelle aiheena Seitsemän veljeksen kirjoittamisessa.”
Naapurikunta Tuusulasta on saatu talteen tieto, jonka mukaan Härinkiven korvessa on sijainnut Hiidenkivi eli Härinkivi, jolle Jukolan veljekset pakenivat Viertolan härkiä. Sijainti on tässä tiedonannossa jäänyt tarkemmin antamatta. Härinkivi voi tarkoittaa Hyrylän pohjoispuolella sijaitsevaa Häriskiveä, noin neljä metriä korkeaa siirtolohkaretta.
Kiven romaanista on voitu myös ottaa mallia myöhempään nimeämiseen: Urjalan nimikokoelmassa kerrotaan, että Palomäen vanha isäntä on antanut Hiidenkivi-nimen kivelle, jolla Nuutajärven lasitehtaan pojat olivat yhden sunnuntain paossa Palomäen hevosta.