Siirry sisältöön
Haku

Vyö ’yö’

Kysymys: Missä päin vyö merkitsee yötä (vuorokaudenaikaa illan ja aamun välissä)? Teen töitä meänkielen parissa, ja sen puhujilla tämä on hyvin tavallinen. Myös esiintyy.

Vastaus: Suomen murteiden sana-arkiston tietojen perusteella muodolla vyö on kaksitahoinen levikki. Toisaalta se esiintyy lounaassa, toisaalta pohjoisessa. 

Varsinais-Suomessa ja ympäristössä sana esiintyy arkistotietojen mukaan näissä pitäjissä: Kalanti, Laitila, Karjala Tl., Lokalahti, Kustavi, Taivassalo, Halikko, Sauvo, Koski Tl., Marttila, Lieto, Aura, Karinainen, Alastaro, Oripää sekä Metsämaa. Peräpohjan alueella taas pitäjissä Salla, Kemijärvi, Tervola, Rovaniemi, Pelkosenniemi, Sodankylä, Kittilä, Inari, Varanki, Raisi, Jyykeä, Alatornio, Karunki, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio, Enontekiö, Pajala, Hietaniemi, Täräntö, Vittanki sekä Jukkasjärvi.

Merkille pantavaa on, että mainituissa pitäjissä esiintyy usein toisena muotovarianttina yleiskielen mukainen . Kun -artikkeli aikanaan kirjoitetaan Suomen murteiden sanakirjaan, tullaan muoto vyö esittämään samassa artikkelissa -sanan asuna.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus

Avaruuden puolikas kuu. Kuva: Vesa Heikkinen.
Puolikas kuu. Kuva: Vesa Heikkinen.