Siirry sisältöön
Haku

Peitää

Kysymys: Mitä tarkoittaa Kainuussa käytetty verbi peitää, ja miten se taipuu eri persoonissa? Sanaa käytetään esimerkiksi yhteydessä ”nuo matot pitää peitää”, siis ilmeisesti tampata.

Vastaus: Peitää-verbi kuuluu samaan pesyeeseen kuin peitota, jonka merkitys on ’piestä, hakata, antaa selkään, pehmittää’. Peitota on lainaa ruotsin beta-verbistä.

Peitää-verbistä sekä muodoista peijetä, peijitä, peijata on tietoja Suomen murteiden sana-arkistossa etenkin Keski- ja Pohjois-Karjalasta, Savosta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Sana tunnetaan myös karjalan kielessä. Enimmät sanatiedoista merkitsevät nahan muokkausta. Tämän lisäksi sanaa käytetään myös kysytyssä merkityksessä ’hakata, iskeä’. Esimerkiksi Puolangalla on puunhakkaajasta sanottu: ”Näky puita peitävän.”

Ei ihme, jos verbin peitää taivutus mietityttää. Se taipuu samoin kuin vaikkapa kaataa ja liitää, siispä Kainuussa peijän, peijät, peitää. Kun verbin passiivi on murteessa peijetään, siitä voi helposti syntyä uusi perusmuoto peijetä, tai kun sanotaan minä peijin, saattaa seurauksena olla, että perusmuotona pidetäänkin muotoa peijitä!

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus

Apulainen tomuttaa mattoja. 1958. Kuva: Suoma Korhonen. Museovirasto.