Siirry sisältöön
Haku

Kruuhu

Kysymys: Hämeen Lammilla käytetään sanaa ruuhu. Se tarkoittaa leivinuunin etuosassa olevaa tilaa, johon hehkuvia hiiliä pudotetaan uunista ja jossa ne palavat nopeasti jättäen vain vähän tuhkaa. Oiva keksintö, mutta mistä ruuhu-sana oikein on saanut alkunsa? Sanaa en ole kuullut käytettävän missään muualla päin Suomea.

Vastaus: Sana ruuhu kuuluu tosiaan muun muassa Lammin murteeseen. Suomen murteiden sanakirja luonnehtii merkityksen näin: ’leivinuunin suuaukon edessä oleva syvennys, johon hiilet vedetään’. Tällainen merkitys sanalla on osassa hämäläismurteita, osassa lounaismurteiden aluetta sekä Länsipohjassa, jonkin verran muuallakin. Sydän-Hämeessä Kuhmalahdella on kehotettu: ”Veläs nyj jo ruuhuun ne hiilet.”

Sana esiintyy Suomen murteiden sanakirjassa hakusanan kruuhu kohdalla. Se on alkuaan lainautunut ruotsista, lainalähteenä ’kaivosta’ merkitsevä sana gruva. Suomen murteissa tällä lainasanalla on hyvin vaihtelevia asuja: kruuva, kruu, ruu, kruuhu, ruuhu, kruuku. Muita merkityksiä näille sanoille ovat ’leivinuunin edessä laskutilana tms. käytettävä penkkimäinen taso’, ’hiekan- t. savenottokuoppa’ sekä ’kaivos(kuoppa)’.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus