Siirry sisältöön
Haku

Mokenssi, mokesni

Kysymys: Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla (murteeltaan niin kutsutussa savolaiskiilassa) tunnetaan ainakin osassa aluetta sana mokenssi. Lapsuudenkodissani Alajärvellä käytettiin usein sanaa mokesni. Mokesnia tai mokenssia annetaan, kun halutaan moittia jotakuta virheen, typeryyden tms. vuoksi. Eli kun ihminen mokaa, hän saa mokesnia.

Mistä tämä sana mahtaa olla peräisin? Kummastuttaa sanan suppea levinneisyys, se kun näyttää olevan tai olleen tunnettu vain savolaiskiilan alueella.

Vastaus: Suomen murteiden sana-arkistossa tietoja sanasta mokenssi on Parkanosta, Virroilta, Pielavedeltä ja Perhosta. Mitenkään laajalevikkinen sana ei siis ole. Muodosta mokesni arkistossa ei ole tietoja, ja näiden sanojen alkuperä on epäselvä.

Murrearkiston tiedot on kerätty lähinnä 1900–1970-luvuilla. Mukava kuulla, että mokenssi ja mokesni ovat tuttuja nykykielessäkin.


Sanontaa ”antaa (t. saada) mokenssia (t. mokenssit)” käytetään tosiaan torujen, moitteiden antamisesta t. saamisesta. Parkanosta on esimerkki: ”Kyllä minä sain semmoset mokenssit kuma kotio tulin.” Pielavedeltä taas: ”Taispa siellä ukko poijilleen mokenssia antoo kortilla (= kortinpeluussa) olosta.”

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus

Lapset pelaavat korttia pöydän ääressä (1957). Kuva: Ilmo Kolkki. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Ei kai kortilla olosta mokenssia anneta. Kuva: Ilmo Kolkki. 1957. Helsingin kaupunginmuseo.