Siirry sisältöön
Haku

Tassi

Kysymys: Melko monelle on tuttu tassi-sanan merkitys esimerkiksi kahvikupin aluslautasena. Perheessäni on sanalle toinenkin merkitys, jota en löytänyt sanakirjoista. Kukaan, jonka kanssa asiasta on tullut puhetta, ei ole kuullut kyseistä merkitystä.

Perheessäni sillä tarkoitetaan esimerkiksi kuivakakun tai pullan keskelle jäänyttä muuta leivonnaista huonommin paistunutta, jopa hieman raakaa kohtaa. Voidaan esimerkiksi sanoa: ”Taas kakkuun jäi tassia.” Osaatteko kertoa jotakin tästä merkityksestä, vai onko kyseessä vain perheemme käytössä oleva sana? Suku on Kaustisen seudulta kotoisin.

Vastaus: Sana tassi ja sen merkitys ’teevati’ on lainaa ruotsin sanasta tass ’teevati; kuppi’. Suomen sanojen alkuperä -teoksen mukaan tämä merkitys tunnetaan suomen murteissa lähinnä lounaismurteiden, lounaisten välimurteiden, Etelä-Savon murteiden ja kaakkoismurteiden alueilla.

Suomen murteiden sana-arkistossa on monta tietoa sanasta tassi merkityksessä ’pannukakku’. Tiedot ovat nimenomaan Kaustiselta. Pannukakkuhan on tiivis paistos. Lisäksi Perhosta on sanatieto, jonka mukaan tassi merkitsisi leivästä puhuttaessa ’tiivistä ja sitkeää’. Näihin merkityksiin liittynee teidänkin tuntemanne merkitys. Pohjoisempaa, Pohjois-Pohjanmaan murteiden alueelta on tietoja, joiden mukaan tassi on ’ruisjauhoista ja survotuista puolukoista sekoitettua ruokaa’.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus