Siirry sisältöön
Haku

Kannustaa

Kysymys: Voiko olla totta, että kannustaminen liittyy kannusten käyttöön?

Vastaus: Voi. Sana kannus on johdos sanasta kanta ja tarkoittaa eläimen takavarvasta, kasvaahan se kantapään puolella. Kukot voivat käyttää kannuksiaan aseena. Etenkin suomen itämurteissa kukko kannustaa kanaa, kun se yleiskielessä polkee kanaa. Kannus-sanasta johdettu verbi kannustaa kuvaa paitsi parittelua myös sitä edeltävää esileikkiä. Kukko kiertää kanaa ja näyttää kannuksiaan.

Ratsastajan kannukset ovat saaneet nimensä vertailun kautta (eli analogioitse) kukon kannuksista. Kun lasta kannustetaan oppimaan tai ujoa esiintymään, verbi on siirtynyt konkreettisesta kannusten antamisesta abstraktiin tukemiseen.

Tällainen siirtymä konkreettisesta merkityksestä abstraktiin on hyvin yleistä. Esimerkiksi verbi käsittää tarkoittaa murteissa aika yleisesti vielä ’saada käsiinsä, haltuunsa tai omakseen’. Monet nykyiset abstraktit käsitteet ovat peräisin agraariyhteiskunnasta: (budjetti)riihi, puida ja pohtia (asioita) ja niin edelleen.

Kannustamisessa on kuljettu samaa merkityspolkua myös muissa kielissä. Ruotsin verbin sporra ’kannustaa’ taustalla on sporre ’kannus’ ja samoin saksan verbin anspornen ’kannustaa’ taustalla Sporn ’kannus’.

Vastaaja: Klaas Ruppel



Kukko ja kanoja. Kuva: Pekka Kyytinen. Museovirasto. CC BY 4.0.
Kukko ja kanoja. Kuva: Pekka Kyytinen. Museovirasto.