Siirry sisältöön
Haku

Media

Kysymys: Onko sanoilla media ja meedio sama alkuperä?

Vastaus: Latinan adjektiivi medius tarkoittaa keskimmäistä, (keski)välillä olevaa. Tästä johdettu sana medium tarkoittaa keskiväliä, julkisuutta, yhteishyvää, julkista tietä, ja se lainautui englannin kieleen välikäden merkityksessä.

Noin sata vuotta sitten englannin kieleen syntyi ilmaisu mass media ’joukkoviestimet’, jossa media on latinanmukainen monikkomuoto. Myöhemmin pelkkää media-sanaa ruvettiin käyttämään joukkoviestimistä ja sellaisena sana on tullut käyttöön suomenkin kielessä, tosin yksikkömuotoiseksi hahmotettuna. Jos on tarpeen puhua useasta mediasta, sana saa latinalaisperäisen monikkotunnuksen lisäksi vielä toisen, suomalaisen monikon päätteen.

Latinan sanasta on aikaisemmin, ja silloin ruotsin kielen kautta, lainautunut myös sana meedio. Ja tilatessaan pihvinsä mediumina, ravintolan asiakas käyttää englantilaista adjektiivia medium, joka perustuu alussa mainittuun latinan kielen adjektiiviin medius.

Vastaaja: Klaas Ruppel




Töölön yhteiskoulun oppilaita vierailulla Helsingin Sanomien kirjapainossa 1970-luvulla. Kuva: Lauri Pietarinen. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Töölön yhteiskoulun oppilaita vierailulla Helsingin Sanomien kirjapainossa 1970-luvulla. Kuva: Lauri Pietarinen. Helsingin kaupunginmuseo.