Siirry sisältöön
Haku

Lokakuu

Kysymys: Lokakuun nimi viittaa varmaankin syksyn säihin, vai kuinka?

Vastaus: Näin on. Nimitystä käytti jo Mikael Agricola vuonna 1544 ilmestyneessä rukouskirjassaan. Kirjan johdanto-osassa hän antaa muistisääntöjä siitä, mitä missäkin kuukaudessa tulisi tehdä.

Itse sanan loka alkuperä on toistaiseksi hämärä. Se tunnetaan joissakin lähisukukielissä, mutta muuten sen historiasta ei paljon tiedetä. Sanaa loka on käytetty vanhassa kirjakielessä jo 1500-luvulta alkaen, mutta murteissa se ei ole ollut kovin tavallinen. Sanan muoto ja merkitys ovat kyllä sellaisia, että se voisi olla vanha omaperäinen sana.

Monissa Euroopan kielissä käytetään nykyisin latinalaisperäisiä kuukausien nimiä, jotka on muodostettu roomalaisten jumalien, keisarien tai juhlien mukaan. Jotkut nimet on johdettu lukusanoista kuten lokakuunkin nimi (esim. ruotsin ja saksan oktober). Se perustuu kahdeksaa tarkoittavaan lukusanaan: lokakuu oli kahdeksas kuukausi. Roomalainen vuosi alkoi siis maaliskuusta.

Aikaisemmin on monissa muissakin kielissä ollut suomen tapaan kuukausilla myös omakielisiä nimiä. Esimerkiksi saksassa lokakuun vanha nimitys oli Weinmonat eli ”viinikuu”, mikä viittaa ajankohtaan osuvaan viininkorjuuseen. Tästä nimityksestä on tietoja jo 1100-luvulta, kun taas viime vuosikymmeninä moniin maihin levinnyt Oktoberfest on saanut alkunsa vasta 1800-luvulla.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Lokakuun keltainen lehti. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Lokakuun keltainen lehti. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.