Siirry sisältöön
Haku

Imikkä

Kysymys: ​Mistä tulee kasvinnimi imikkä? Ensimmäiseksi tulee mieleen, että nimellä on yhteys imeä-verbiin. Esimerkiksi Suomen luonnonkasvit -teoksessa kerrotaan, että kimalaiset ja muut mesipistiäiset imevät kukasta mettä, ja sanotaan, että imikkä on osuva nimi. Ollaanko oikeilla jäljillä?

Vastaus: Imikkä (Pulmonaria) näyttäisi kuuluvan Elias Lönnrotin antamiin kasvinnimiin. Se on mainittu ensi kerran Lönnrotin kasviossa v. 1860. Lönnrot on ottanut käyttöön muitakin -kka/-kkä -johtimella muodostettuja kasvinnimiä (esimerkiksi helmikkä).

Luultavasti imikkä pohjautuu tosiaan verbiin imeä. Lönnrothan tunsi hyvin muiden kielten kasvinnimistöä, ja esimerkiksi saksalaisella kielialueella on ollut kansankielessä käytössä vastaavia imikän nimityksiä. Yksi näistä on Honigreiche, sananmukaisesti ”hunajarikas” tai ”hunajainen”. Nimityksen sanotaan tulevan siitä, että imikän kukat ovat mehiläisten suosiossa. Mainitaan myös, että lapsetkin imeskelevät mielellään kasvin kukkia. Vielä selvempiä rinnakkaistapauksia löytyy joistakin saksan murteista, joissa imikän nimi perustuu nimenomaan imemistä tarkoittavaan verbiin.

Vastaaja: Kirsti Aapala


Lähde

Marzell, Heinrich: Wörterbuch der deutschen Pflanzennamen 1–4. Leipzig, Stuttgart, 1943–1979.



Lehtoimikkä Lemmenlaakson luonnonsuojelualueella Järvenpäässä. Kuva: Anneli Salo. Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0.
Lehtoimikkä Lemmenlaakson luonnonsuojelualueella Järvenpäässä. Kuva: Anneli Salo. Wikimedia Commons.