Siirry sisältöön
Haku

Asema

Kysymys: Mistä tulee sana asema? Onko sillä tekemistä asumisen kanssa?

Vastaus: Kysyjä on oikeilla jäljillä. Niin sanoilla asema ja asua kuin myös sanoilla asentaa, ase ja asettaa on yhteinen lähtökohta.

Tämän löytääkseen täytyy kuitenkin palata aivan suomen kielen kirjoittamisen alkuvuosiin. 1600-luvulta on kirjattu virkaan asettamista tai määräämistä tarkoittava verbi asea, jota sellaisenaan ei nykyään enää käytetä. Tosin Suomen murteiden sanakirjassa on tieto sanan käytöstä Juvalla, hieman eri merkityksessä vain: siellä ennen saunomista pittää männäs sàonoo asemaa, toisin sanoen sauna pannaan kylpykuntoon.

Sanojen asea ja asema välinen suhde on samanlainen kuin esimerkiksi sanojen aueta ja aukeama tai juoda ja juoma välinen. Etäsukukielissä on sanoja, jotka on yhdistetty asea- ja asua-verbeihin. Merkitykset liittyvät toisaalta (teltan) pystyttämiseen toisaalta nukkumiseen.

Rautatieasemaa asema on alkanut merkitä vasta vuodesta 1862, jolloin Suomen ensimmäinen rautatie valmistui Helsingistä Hämeenlinnaan. Vanhempi ja edelleen käytössä oleva merkitys on ’paikka, sija, tila’.

Vastaaja: Klaas Ruppel


Antrean rautatieasema. 1905. Kuva: M. L. Carstens. Museovirasto. CC BY 4.0.
Antrean rautatieasema. 1905. Kuva: M. L. Carstens. Museovirasto.