Siirry sisältöön
Haku

Hankalia tavoitteita

Äskettäin julistettiin haettavaksi Euroopan sosiaalirahaston rahoitus tavoite 3 -ohjelman mukaisille uusille hankkeille. Niillä etsitään uusia näkökulmia ja hyviä käytäntöjä suomalaiseen työvoima-, elinkeino- ja koulutuspolitiikkaan. Ilmoituksessa oli ohjelman nimi kirjoitettu kahdellakin tavalla väärin: tavoite 3-ohjelma ja tavoite 3–ohjelma-alue. Ei ihme, sillä monille kirjoittajille näyttää olevan hankalaa soveltaa sääntöä siitä, milloin yhdyssanaan lisätään välilyönti ennen yhdysmerkkiä. Lukemalla muita Euroopan sosiaalirahaston tavoiteohjelmista kertovia tekstejä löytyy samasta ongelmasta lisää esimerkkejä:

Projektit tavoite 3 ohjelma-asiakirjan mukaisesti luokiteltuna
Tavoite 3- ohjelma 2000 - 2006
Ehtoa sovelletaan ainoastaan tavoite 1, 2, 5B ja 6 maissa ja alueilla

Välilyönnin paikka yhdyssanassa

Oikeinkirjoitussäännön mukaan yhdyssanaan kirjoitetaan välilyönti ennen yhdysmerkkiä, jos yhdyssanan alkuosa koostuu kahdesta tai useammasta erillisestä sanasta. Tässä tapauksessa sanat tavoite ja kolme ovat kaksi erillistä sanaa, samoin kuin tavoite ja yksi jne. Niiden jälkeen siis merkitään välilyönti. Yhdysmerkki taas kirjoitetaan välilyönnin jälkeen kiinni yhdyssanan jälkiosaan. Yhdysmerkkinä ei käytetä ajatusviivaa vaan lyhyttä viivaa. Ilmoituksen esimerkit kuuluvat sääntöjen mukaan näin: tavoite 3 -ohjelma ja tavoite 3 -ohjelma-alue. Muutkin esimerkit viimeistä lukuun ottamatta on helppo korjata:

Projektit tavoite 3 -ohjelma-asiakirjan mukaisesti luokiteltuna
Tavoite 3 -ohjelma 2000–2006

Välilyönnin hienosäätöä

Jotkin näistä virheistä voivat johtua siitä, että kirjoittaja ei hallitse tekstinkäsittelyohjelman hienouksia. Välilyönnistä yhdyssanan sisällä seuraa usein ongelmia, kun teksti jakautuu riveille. Ellei yhdysmerkkiä kytketä kiinni jälkiosaan, se voi lähteä omille teilleen, kun yhdyssana jaetaan kahdelle riville tai kun rivin tekstiä tasataan. Yhdysmerkin pitää kuitenkin pysyä kiinni sanan jälkiosassa myös silloin, kun se joutuu uudelle riville.

Projektit tavoite 3
-ohjelma-asiakirjan mukaisesti luokiteltuna

Kun yhdyssanoilla on yhteinen jälkiosa, sen voi jättää toistamatta ja korvata jälkiosan yhdysmerkillä. Tämä on tavallinen tapaus: etu- ja sukunimi, perintö-, lahja- ja omaisuusvero. Myös useammista sanoista koostuvia yhdyssanan alkuosia voi rinnastaa, mutta silloin yhdysmerkki kirjoitetaan kiinni alkuosan viimeiseen sanaan. Viimeinen yhdysmerkki tulee kuitenkin kiinni yhdyssanan loppuosaan tavalliseen tapaan: tavoite 1-, 2-, 5B- ja 6 -maissa ja -alueilla.

Kevennystä välilyöntisanoihin

Vaikka tavoite 3 -ohjelma-asiakirja ja tavoite 1 -ohjelma-alue ovat oikeinkirjoitussääntöjen mukaiset kirjoitustavat, ne ovat silti melko hankalan näköiset. Kahden vokaalin vaatima yhdysmerkki tekee niistä hahmoltaan hajanaiset. Kannattaakin miettiä, miten näin moniosaisen yhdyssanan voi ilmaista toisin. Yhdyssanan voi hajottaa useamman sanan kokonaisuudeksi. Genetiivimuotoinen määrite on silloin käyttökelpoinen apu: tavoite 3:n ohjelma-asiakirja, tavoite 3 -ohjelman alue. Suomeksi voitaisiin kirjoittaa myös kolmostavoitteen ohjelma-asiakirja ja kolmostavoitteen alue – ainakin epävirallisemmissa yhteyksissä – ja näin on tiedotusvälineissä jonkin verran tehtykin.

Joskus tarvitaan lisää lauseita sisällön ilmaisemiseen. Tekstin pitenemistä ei olekaan syytä aina vieroksua. Monen sanan pituinen selitys on useimmiten pitkää yhdyssanaa ymmärrettävämpi ilmaisutapa. Tavoite 3 -hankkeiden hakuilmoituksessa kerrotaan seuraavaa: Seuraavien toimenpidekokonaisuuksien rahoituspäätökset koko tavoite 3 -ohjelma-alueen hankkeiden osalta tekee Länsi-Suomen lääninhallitus. Voitaisiin myös sanoa: Länsi-Suomen lääninhallitus tekee seuraavien toimenpidekokonaisuuksien rahoituspäätökset kaikista niistä hankkeista, jotka kuuluvat tavoite 3 -ohjelman alueeseen.

 
AINO PIEHL

Kirjoitus on ilmestynyt Virallisen lehden Hyvää virkakieltä -palstalla 25.9.2002.