Siirry sisältöön
Haku

Rokotussuoja

Kysymys: Varsinkin korona-aikaan paljon esillä ollut sana rokotussuoja tarkoittaa rokotuksen antamaa suojaa jotakin tautia vastaan. Mitä muita mahdollisia merkityksiä sanalla voisi olla? Sadesuoja on ’suoja sateelta’, joten voisiko rokotussuoja olla vastaavasti ’suoja rokotteilta’?

Miten sanakirjoissa yleensä käsitellään tällaista sananmuodostusta? Tiedän toki, ettei rokotussuojaa ole tapana käyttää merkityksessä ’suoja rokotteilta’, mutta merkitys olisi kuitenkin selvästi pääteltävissä sanan rakenteesta, mikäli rokotussuoja-sana olisi lukijalle tai kuulijalle uusi.

Vastaus: Yleisessä kielenkäytössä rokotussuoja ei tosiaan tarkoita muuta kuin rokotuksen antamaa suojaa tautia vastaan. Tietysti sana voisi periaatteessa tarkoittaa vaikkapa sermiä, joka takaa yksityisyyden rokotustilanteessa; jonkinlaista rokottajaa suojaavaa varustusta; suojakatosta, jossa rokotuksia voisi antaa ulkotilassa; suojassa olemisen tunnetta, joka seuraa rokotuksen saamisesta jne. Toki on mahdollista myös ajatella, että rokotussuoja olisi suoja rokotteilta. Vain mielikuvitus on rajana.

Pelkästään osien merkitysten perusteella oikeastaan melkeinpä mille tahansa yhdyssanalle on helppo keksiä lukuisia teoreettisia merkityksiä, mutta todelliseen kielenkäyttöön on yleensä vakiintunut yksi tai korkeintaan muutama kaikista mahdollisista merkityksistä. Asiayhteyden perusteella kielenkäyttäjä osaa yleensä päätellä uudenkin yhdyssanan merkityksen oikein. Kun sanasta tulee tietyssä merkityksessään kielen vakiokalustoa, ei sen vaihtoehtoisia merkityksiä tule edes ajatelleeksi. Väärinkäsityksiä ei juuri synny, kun tottumus ja konteksti ohjaavat tulkintaa.

Kielitoimiston sanakirjassa pyritään kuvaamaan todellista kielenkäyttöä ja sanojen vakiintuneita merkityksiä. Niinpä yhdyssanojen teoreettisia tai aivan marginaalisessa käytössä olevia merkityksiä ei oteta sanakirjaan.

Vastaaja: Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Ruuhkaa rokotuspisteellä. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.