Siirry sisältöön
Haku

Merkitysten esittämisjärjestys Kielitoimiston sanakirjassa

Kysymys: Ovatko sanojen merkitykset Kielitoimiston sanakirjassa ensisijaisuusjärjestyksessä, vai missä järjestyksessä ne ovat? Asiasta keskustellaan Facebookin kieliaiheisessa ryhmässä.

Vastaus: Sanojen merkitysten esittämisjärjestys noudattaa tavallisesti merkitysten yleisyysjärjestystä nykykielessä, ei esimerkiksi kronologista, kielihistoriallista järjestystä.

Toinen periaate liittyy sanan konkreettisuuteen. Konkreettinen merkitys esitetään Kielitoimiston sanakirjassa yleensä ennen abstraktia.

Koska kuitenkin yleisyysperiaate on ensisijainen, se ”voittaa” konkreettisuusperiaatteen esimerkiksi sana-artikkelissa kauna. Siinä konkreettinen merkitys, ’jyvästä jauhettaessa irtautuva kuori’, kerrotaan vasta toisena – merkitys ’vihansekainen katkeruus, kateus jkta kohtaan, närä, salaviha’ kun on paljon yleisempi.

Lisäksi esitysjärjestykseen vaikuttaa merkitysten ikä. Jos vanhempi ja uudempi merkitys ovat yhtä yleisiä, vanhempi esitetään ensin.

Joskus merkitysryhmien järjestystä vaihdetaan, kun kielenkäyttö muuttuu. Esimerkiksi rakastaja-sanan merkitysryhmien järjestystä on Kielitoimiston sanakirjassa vaihdettu 2010-luvulla, koska sana on jo pitkään tarkoittanut tavallisimmin seksikumppania. Aiemmin sanan 1. merkityksenä oli sen nykyinen 3. merkitys.

Vastaaja: Kielitoimiston sanakirjan toimitus