Siirry sisältöön
Haku

Miehet ammattinimikkeissä

Kysymys: Aloimme toimittajaporukalla miettiä, mitkä kaikki mies-loppuiset tehtävänimikkeet ovat jo mennyttä aikaa ja mitkä eivät. Entinen esimies on nyt ilmeisen vakiintuneesti esihenkilö. Saako palomiestä sanoa enää palomieheksi, vai onko hän pelastaja? Onko työpaikan luottamusmies luottamusmies vai luottamushenkilö?

Aamulehti luopui vuonna 2018 mies-loppuisista ammattinimikkeistä ja julkaisi listan sukupuolineutraaleista titteleistä. Jopa eduskunnan puhemies muutettiin eduskunnan puheenjohtajaksi. Uusi nimike ei ole kuitenkaan vakiintunut. Kysyn siis, onko Kotuksen piirissä selvitelty tätä murrosta tai kirjoitettu siitä?

Vastaus: Tämä on tosiaan ajankohtainen aihe, josta myös meiltä kysytään silloin tällöin. Asiasta on kyllä kirjoitettukin. Esimerkiksi Ulla Tiililä on käsitellyt sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä hallintolain näkökulmasta Kielikello-lehdessä. Voitte tutustua kirjoitukseen lehden verkkosivuilla (linkki alla).

Kannattaa myös tutustua suomen kielen lautakunnan suositukseen sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämisestä. Lautakunnan mukaanhan on hyvä suosia sukupuolineutraaleja ilmauksia luotaessa uusia tehtävänimikkeitä, mutta toisaalta myös jo vakiintuneita nimikkeitä on hyvä tarkastella kriittisesti ja muuttaa tarvittaessa sukupuoleen viittaamattomiksi.

Näistä teksteissä voi saada lisäaineksia pohdintoihin ja myös konkreettista apua termivalintoihin. Kielitoimiston sanakirjan toimitus jatkaa murroksen tarkkailua, ja päivitämme sanakirjaa tarpeen mukaan.

Vastaaja: Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Kreivi, ukko, setä... ja palosotilas. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.