Siirry sisältöön
Haku

Kuntavaalit ~ kunnallisvaalit

Ovatko lokakuun vaalit kunnallisvaalit vai kuntavaalit? Vanhastaan on puhuttu kunnallisvaaleista, ja kunnallisvaalit on yhä virallinen, laissa esiintyvä muoto. Sanan kunnallinen yhdyssanamuoto kunnallis- esiintyy myös esimerkiksi sanoissa kunnallishallinto, kunnallispolitiikka ja kunnallistekniikka. Myös entinen kuntia koskeva laki oli nimeltään kunnallislaki (vuodelta 1976).

Kunnallisvaaleista käytetään nykyään myös hieman lyhyempää nimitystä kuntavaalit, ja nykyisen kuntia koskevan lain nimi on kuntalaki. Uusi laki tuli voimaan vuonna 1995.

Sanan kuntavaalit malliksi sopii sana seurakuntavaalit: kuntavaaleissa valitaan kunnan luottamushenkilöt, aivan niin kuin seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan luottamushenkilöt. Yhdyssanan osien merkityssuhde on näissä sanoissa siis erilainen kuin esimerkiksi sanassa eduskuntavaalit, jossa yhdyssanan alkuosa ilmaiseekin vaaleissa valittavan elimen.

Kunnallis- tai kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuutetut, jotka muodostavat kunnanvaltuuston. Kunnilla on myös kunnanhallitus, kunnanjohtaja ja kunnantalo. Kaupunkikunnissa vastaavia nimityksiä ovat kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja ja kaupungintalo. Silti kaupungeissakin järjestetään kunnallisvaalit eikä kaupunkivaaleja.

Valitsipa sanan kunnallisvaalit tai kuntavaalit, yhdyssanan perusosa vaalit on monikossa. Monikkomuoto kuuluu myös sanoihin eduskuntavaalit ja seurakuntavaalit. Samoin sanotaan monikollisesti presidentinvaalit ja eurovaalit. Monikkomuotoa käytetään useissa muissakin sanoissa, jotka ilmaisevat tapahtumia tai tilaisuuksia (häät, hautajaiset, talkoot).

Yksikössä sana vaali esiintyy yhdyssanoissa piispanvaali ja papinvaali. Yksikköä käytetään myös, kun puhutaan kokouksen toimihenkilöiden valinnasta (puheenjohtajan vaali). Yksikkömuoto korostaa vaalia valintatoimituksena, monikko tapahtumana tai tilaisuutena.

SALLI KANKAANPÄÄ

lokakuu 2004