Ritolat ja vanhaset
Mitä tarkoittaa, kun joku tekee vanhaset? Entä kekkoset tai harriollit? Monikkomuotoista erisnimeä voidaan käyttää yleisnimimäisesti ilmauksessa tehdä x:t eli toimia, kuten x on toiminut. Samalla tavoin erisnimeä voidaan käyttää yleisnimenä ilmauksissa käydä x:t ja ottaa x:t.
Tällaiset kuvailmaukset liittyvät huomiota herättäneisiin tapahtumiin. Osa ilmauksista on pitkäikäisiä ja merkitykseltään vakiintuneita. Kun esimerkiksi joku tekee virenit, hän voittaa kilpailun, vaikka kompuroi matkalla. Kun hame hulmahtaa korviin, tehdään marilynit.
Jos joku ottaa ritolat, hän häipyy paikalta. Ilmaus on niin fraasiutunut, etteivät kaikki tiedä, mistä se on peräisin. Sanonta pohjautuu Ville Ritolan loppukiriin, kun hän päihitti Paavo Nurmen 5 000 metrillä Amsterdamissa 1928.
Suurin osa tällaisista kuvailmauksista jää kuitenkin lyhytikäisiksi. Ilmaus toimii vain niin kauan kuin lukijakunta muistaa tapahtuman. Tapahtuma voi unohtua esimerkiksi siksi, että sama nimi vilahtelee lööpeissä päivittäin. Niinpä vanhasten tai harriollien tekemisellä tarkoitetaan tänään yhtä ja huomenna jo toista.
”Onkohan
se käynyt Rukalla hiihtämässä, kun teki vanhaset.”
”Hän teki vanhaset ja kielsi
puhumasta enempää asiasta.”
”Kotimatkalla tuli otettua
harriollit ja uhottua vähän liikoja.”
”On
tainnut Lampinen tehdä harriollit,
kun ei pelaa tänään.”
Urheilijat
ja poliitikot ovat perinteisesti tarjonneet paljon mahdollisuuksia kuvien
käyttöön.
”Käy vielä mattinykäset kun liikaa riekkuu.”
”Kouvolan ykköspomo teki väyryset ja vaihtoi mielipiteensä yön yli nukuttuaan.”
”Matti tekee iket ja lähtee kohua pakoon ulkomaille ’pidemmäksi aikaa’.”
”Toivottavasti Kaskeala tekee kekkoset ja vie poijjaat saunoon ja kalaan.”
Mitä enemmän toimittajille riittää jutun juurta, sitä useampiin tapahtumiin voidaan viitata ja sitä monitulkintaisempia kuvailmaukset ovat. Tällaiset ilmaukset ovat sidoksissa aikaan. Vain harvat edesottamukset ovat niin legendaarisia, että ne kiteytyvät fraaseiksi, joita käytetään vielä vuosien kuluttua.
ANNASTIINA VIERTIÖ
heinäkuu 2009
Kuukauden kielijutut