Siirry sisältöön
Haku

Pikkujoulumenuehdotuksen äärellä – yhdyssanoja yhdyssanoista

Suomen kielessä on paljon yhdyssanoja. Varsinkin substantiiveja yhdistämällä voi luoda miltei rajattomasti uusia substantiiveja: monien joulunviettoon kuuluvat jouluruoka, joulukuusi ja joululahjat, osa suomalaisista viettää kotijoulua, osa laitosjoulua ja osa matkajoulua.

Nämä kaksiosaiset ilmaukset on vielä helppo hahmottaa kokonaisuuksiksi, jotka kuuluu kirjoittaa yhteen. Kaikkien alussa on perusmuotoinen eli nominatiivissa oleva substantiivi, joka kirjoitetaan aina yhteen jälkimmäisen sanan kanssa.

Kirjoittaja voi kuitenkin kokea itsensä sitä epävarmemmaksi, mitä pidempi yhdyssana näyttää olevan tulossa. Kuuluuko myös asiakaspalautejärjestelmä, perusaineenvaihdunta ja tietotekniikkayhteiskunta kirjoittaa yhteen?

Kyllä kuuluu, niin pitkiltä kuin nämä sanat tuntuvatkin. Yhdyssanan osat voivat itsekin olla yhdyssanoja: alkuosa (asiakaspalaute + järjestelmä), loppuosa (perus + aineenvaihdunta) tai kumpikin (tietotekniikka + yhteiskunta).

Varsinkin yhdyssanan alkuosaa voi kuoria kuin sipulia ja löytää sisäkkäisiä yhdyssanoja. Sanaan ylioppilastutkintolautakunta sisältyy paitsi sanat ylioppilastutkinto ja lautakunta myös sana ylioppilas. Samoin sanasta pikkujoulumenuehdotus kuoriutuu esiin ensin pikkujoulumenu ja sitten pelkkä pikkujoulu.

Suomen kieleen kuuluu siis huomattavan pitkiäkin yhdyssanoja. Joskus niitä on kuitenkin mahdollista purkaa lyhemmiksi suomen sijamuotoja hyödyntämällä ja helpottaa näin ilmauksen hahmottamista. Esimerkiksi pikkujoulumenuehdotuksen tilalle käy ehdotus pikkujoulumenuksi.

ELINA HEIKKILÄ

Joulukuu 2009