Siirry sisältöön
Haku

Oikeinkirjoituspulmiako – mistä apu?

Mistä puhutaan, kun puhutaan oikeinkirjoituksesta? Joidenkin mielestä se on pelkkää niuhotusta: puututaan kirjoitustapoihin,  joilla ei ole mitään tekemistä asian ymmärrettävyyden kanssa. Toiset taas ajattelevat, että huoliteltu ja virheetön teksti eli oikeinkirjoitussääntöjä noudattava antaa myös tekstin sisällöstä luotettavan kuvan.

Huomattava osa Kielitoimiston neuvontapuhelimeen tulevista kysymyksistä koskee oikeinkirjoitusta. Tämä kertoo, että kirjoittajat pitävät oikeinkirjoitusseikkoja tärkeinä asioina, joihin kaivataan ratkaisua.

Välimerkkejä peräkkäin

Kirjoittajaa voi pohdituttaa esimerkiksi se, voiko laittaa ja milloin voi laittaa kaksi välimerkkiä peräkkäin. Usein kysymys on virkkeen lopun välimerkeistä, toisin sanoen siitä, että virke loppuukin tavanomaisesta poiketen esimerkiksi lyhenteeseen tai päivämäärään.

Jos esimerkiksi virkkeen lopussa on pisteellinen lyhenne, tämä yksi piste riittää.

Kaupassa on myytävänä runsaasti kauneudenhoitotuotteita yms.

Sen sijaan muiden välimerkkien edellä tällainen loppupiste säilyy.

Muista, että kokouspäivä on 30.10.!
Onko sinulla mukana riittävästi piirustusvälineitä ym.?
Varaa etukäteen mökit, kanootit, pyörät tms., jotta retkesi aikataulu pitää.

Joskus  kysytään, säilyykö lyhenteen piste kaksoispisteen ja taivutuspäätteen edellä. Lyhenteen piste jää kuitenkin pois taivutuspäätteen tai muun sana-aineksen yhteydestä kaksoispisteen edellä.

Washington D.C. tuntui sopivalta paikalta yrityksen laajennuksen kannalta. Niinpä yrityksen seuraava uusi toimipaikka onkin Washington D.C:ssä.

Mistä ohjeita?

Hyviä kirjallisia apuneuvoja oikeinkirjoituspulmiin ovat sekä ajantasaiset yleiskielen sanakirjat että kielenhuollon oppaat.  Esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjasta voi tarkistaa paitsi sanojen oikeinkirjoituksen ja merkityksen myös taivutuksen ja tyylin.

Kielitoimisto julkaisee oikeinkirjoitusohjeita Kielikello-lehdessä ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkosivuilla www.kotus.fi. Nämä oikeinkirjoitusohjeet ja paljon muuta ohjeistusta on nyt koottu yksiin kansiin, Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaaseen.

RAIJA MOILANEN

marraskuu 2007

Kuukauden kielijutut