Siirry sisältöön
Haku

Mitä vuoden sanojen takana? 

Viime vuoden (2014) sanapoimintoja esittelevän listan ilmestymistä Kotuksen verkkosivuille on monista kyselyistä päätellen jo odotettu, ja nyt se vihdoin ilmestyy. Kyseessä on viides kerta, kun edellisenä vuonna ajankohtaisiksi nousseita sanoja esitellään näin tammikuussa.

Sanoista voi lukea monenlaista: Mistä ne ovat kotoisin, mistä aineksista koostuvat? Miltä aloilta sanoja erityisesti kertyy? Mitä tyylilajia ne edustavat?  

Tälläkin kertaa sanapoiminnoissa näkyy kansainvälisyys. Eri puolilla maailmaa harrastetaan samoja asioita ja käytetään samaa tekniikkaa, joten sanatkin ovat usein yhteisiä (selfiekeppi, elektroninen urheilu). Myös maailman kriisit tuntuvat meillä asti (vierastaistelija, pakotteet). 

Englanti on edelleen yleisin kieli, jonka kautta sanoja saadaan. Osa niistä lainataan täysin tunnistettavina (slopestyle, follata), osa sellaisina käännöslainoina, joiden alkuperää ei heti huomaa (kissakahvila, älyhousut).

Toki sanojen takaa paljastuu myös selvästi vain omiin kotoisiin ilmiöihimme liittyviä asioita, aatteita ja tekoja (apukinos). Poliittisessa päätöksenteossa ja yhteiskunnan kehittämisessä syntyy joskus raskasta kieltä ja vaikeita sanoja. Niitä ovat esimerkiksi lyhennesanat (ERVA), joiden merkitys ei ole läpinäkyvä.

Listaa ei pidä lukea Kielitoimiston suosituksina vaan näytteenä kielessä juuri vuonna 2014 käytössä olleista ajankohtaisista sanoista – ja samalla niiden taustoista. Kaikki luettelon sanat eivät myöskään ole uudissanoja, vaan mukana on vuoden mittaan eri syistä ajankohtaisiksi tulleita vanhojakin sanoja (ebola, lörtsy). Varsinkin, jos kyseessä on jokin vuoden 2014 Kuukauden sanoista, tekstissä on linkki laajempaan kuvaukseen.

Viiden vuoden sanat

Sanapoimintoja alkaa olla niin paljon, että niiden hahmottaminen kokonaisuutena on hankalaa. Niinpä nyt ilmestyvän vuoden 2014 poimielman lisäksi julkaistaan kooste, jossa vuosien 2010–2014 sanat ovat yksissä aakkosissa. On siis mahdollista tarkastella kokonaista viisivuotisjaksoa vaikkapa siitä näkökulmasta, ovatko sanat vakiintuneet kieleen vai jääneet aikansa kuviksi. Esimerkiksi vuoden 2011 listaan sisältynyt jasmiinivallankumous jäi syrjään, kun demokratiaa vaativa liikehdintä  laajeni Tunisiasta muihin Pohjois-Afrikan maihin ja alettiin puhua arabikeväästä.

RIITTA ERONEN

Kirjoitus on julkaistu Kotuksen verkkosivuilla 23.1.2015.