Siirry sisältöön
Haku

Valoja kansalle

Yksi kuluneen syksyn puheenaiheista on ollut korvavalolaite, jonka luvataan tuovan helpotusta kaamosmasennukseen. Tällä suomalaisella keksinnöllä on monta nimeä.  Kojetta on myyty paitsi korvavalolaitteen myös kirkasvalokuulokkeiden ja valokuulokkeiden nimellä.  Kuulon kanssa laitteella ei kuitenkaan ole tekemistä, joten sille on ehdotettu nimeä valokkeet. Tällä hetkellä yleisin nimitys lienee korvavalot. Korvakäytävän kautta kulkevan valon väitetään vaikuttavan suoraan aivoihin, mistä johtuu leikillinen nimitys kallovalo.

Jo vuosikausia ennen korvavalojen keksimistä pimeydestä aiheutuvan synkkyyden ja väsymyksen karkottamiseen on käytetty silmien kautta vaikuttavia valoja, lähinnä erilaisia kirkasvalolamppuja ja vähitellen kirkastuvaa sarastuslamppua eli aamuherätysvaloa. Tämän laitteen luvataan antavan käyttäjälleen lempeän valoherätyksen.

Jouluvalot eivät ehkä auta masennukseen, mutta pientä lohtua ja iloa ne voivat tuottaa. Ympäristöä – niin luontoa kuin läheisiään – voi ilahduttaa valitsemalla valot, joiden lamput ovat hehkulamppujen sijasta energiaa säästäviä led-valoja eli hohtodiodilamppuja. Vanhoja perinteitä noudattava luonnonystävä tunnelmoi elävässä kynttilänvalossa, jota voidaankin sanoa luomuvaloksi. Tällä sanalla tarkoitetaan myös sitä kaikista ”luomuinta” eli luonnonvaloa. Lohdullista tietää, että sen määrä alkaa lisääntyä jo ennen joulua.

LEENA JOKI

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 16.12.2011