Siirry sisältöön
Haku

Sudoku

Sudoku-numeroristikot valloittavat maailmaa. Syksyllä 2005 näitä ratkaisijaltaan hyvää päättelykykyä vaativia ristikoita on alettu julkaista myös monissa suomalaisissa lehdissä. Lehtien ja tehtäväkirjojen lisäksi sudokuja on tarjolla Internetissä – myös matkapuhelimeen ladattavina versioina. Maailmalla sudokua pelataan myös korttipelinä ja mm. tv:n kilpailuohjelmissa.

Ristikon nimi sudoku on japania. Ristikoita julkaistiin Japanissa aluksi nimellä Suuji wa dokushin ni kagiru (’kaikkien numeroiden oltava ilman paria’), mutta nimi lyhennettiin pian Sudokuksi. Sanan osista su tarkoittaa lukua, numeroa ja doku yksinäistä, yksin olevaa.

Perinteisessä sudoku-ristikossa on yhdeksän kertaa yhdeksän ruutua. Jokaiselle pysty- ja vaakariville tulee numerot 1–9 kerran ja vain kerran. Ristikko on lisäksi jaettu yhdeksään pienempään ruudukkoon (kooltaan kolme kertaa kolme), joista jokaisessa täytyy samoin olla numerot 1–9 kerran ja vain kerran. Ristikon ratkaisu voidaan päätellä valmiiksi annettujen numeroiden perusteella.

Nimestään huolimatta sudoku-ristikon idea ei ole alun perin japanilainen. Idean isänä pidetään sveitsiläistä matemaatikkoa Leonhard Euleria, joka kehitti latinalaiset neliönsä jo vuonna 1783. Niiden idea oli muuten sama kuin nykyisten sudoku-ristikoiden, mutta Eulerin neliöissä ei ollut yhdeksää pientä lisäruudukkoa.

Ensimmäinen nykyaikainen sudoku-ristikko ilmestyi yhdysvaltalaisessa tehtävälehdessä vuonna 1979, tosin nimellä Number Place. Japanilainen ristikkoyhtiö Nikoli näki Number Place -ristikon ja julkaisi vastaavanlaisen omassa ristikkolehdessään vuonna 1984.

Maailmanlaajuinen sudoku-innostus sai alkunsa kuitenkin vasta parikymmentä vuotta myöhemmin. Uusiseelantilainen Wayne Gould innostui 1990-luvulla näkemistään japanilaisista sudokuista niin paljon, että kehitti sudoku-ristikoita laativan tietokoneohjelman. Vuonna 2004 Gouldin ohjelma otettiin ensimmäisenä käyttöön brittiläisessä The Times -lehdessä, jossa on vuoden 2004 marraskuun 12. päivästä lähtien julkaistu joka päivä uusi sudoku-ristikko. Tästä alkoi sudokujen vauhdilla etenevä maailman valloitus. (Sudoku-ristikoita on esimerkiksi Helsingin Sanomien verkkoliitteen sivuilla.)

MINNA HAAPANEN

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 19.10.2005