Siirry sisältöön
Haku

Kulukuri ja kulukuuri

Taloudellisessa ahdingossa minimoidaan menoja eli kutistetaan kuluja. Mediassa puhutaan ja kirjoitetaan julkisen talouden kulukurista ja kulukuurista. Arkistotietojen perusteella sanoja ei käytetty vielä 1990-luvun laman aikana, vaan ne ovat ilmaantuneet kieleen vasta tällä vuosituhannella ja yleistyneet selvästi viitisen vuotta sitten alkaneen talouskriisin yhteydessä.

Julkisten menojen karsimista kuvaamaan tuli ilmeisesti ensin kulukuri (vrt. myös talouskuri, budjettikuri), joka sai – ehkä osin sanan virheellisen hahmottamisen takia – rinnalleen kulukuurin. ”Kulukuuri kurittaa vantaalaisia”, otsikoi Helsingin Sanomat marraskuussa 2012. Kulukuurin käyttöä tukee sana säästökuuri, joka sekin viittaa usein julkisen talouden säästötoimiin. Myös matokuuria ja hevoskuuria käytetään kuvallisesti säästökuurin merkityksessä.

Läheisestä ulkoasusta huolimatta sanoilla kuri ja kuuri ei ole mitään tekemistä keskenään sen enempää sanojen merkityksen kuin historiankaan kannalta. Kuitenkin yhdyssanat kulukuri ja kulukuuri voidaan usein korvata toisillaan: esimerkiksi taantuma vaatii tiukkaa kulukuria/kulukuuria ja tulosta voi yrittää parantaa kulukurilla/kulukuurilla. Sen sijaan joihinkin lauseyhteyksiin kelpaa vain jompikumpi sana. Esimerkiksi ilmauksissa vaatia hyvää tai parempaa kulukuria ja tottua kovaan kulukuriin näkyy kuri-sanan perusmerkitys ’järjestys, komento’. Sana kuuri puolestaan sisältää merkityksen ’tietyn ajan mittainen jakso’. Kuuri-loppuisia yhdyssanoja käytetään usein ulkopaikallissijoissa, esim. olla laihdutuskuurilla tai lääkekuurilla. Samoin vaikkapa yritys tai valtio voi olla tiukalla kulukuurilla taikka joutua ankaralle kulukuurille. Sanaa voi käyttää myös monikossa: kulukuureja odotettavissa myös tulevina vuosina.

LEENA JOKI

Kielitoimiston sanakirjan toimitus

Julkaistu 3.9.2013