Siirry sisältöön
Haku

Kielen asemaan liittyvät termit hallinnossamme -sanasto


kielelliset oikeudet

sv språkliga rättigheter

määritelmä

kieleen liittyvät oikeudet viranomaisissa, voimassa olevan sääntelyn mukaisesti

lisätieto

Kielellisiä oikeuksia voi tarkastella useasta näkökulmasta, ja ne voi periaatteessa sijoittaa kolmelle tasolle. Ensimmäistä tasoa edustaa se, että länsimaisen oikeusvaltiokäsityksen mukaan yksilöllä on oikeus omaan kieleensä (ks. oma kieli). Tämä oikeus mainitaan myös Suomen perustuslaissa. Yksilö voi identifioitua vapaasti kieleen ja kieliyhteisöön sekä käyttää omaa kieltään kenenkään siihen puuttumatta.

Toiselle tasolle sijoittuvat oikeudelliseen sääntelyyn perustuvat normit, jotka koskevat kielen asemaa viranomaistoiminnassa. Määrittelemme käsitteen tästä näkökulmasta. Määritelmä viittaa sääntelyn perusteella syntyviin oikeuksiin (näistä säädetään esim. kielilaissa, saamen kielilaissa ja viittomakielilaissa).

Kolmannelle tasolle kuuluvat erilaiset yhteisössä vallitsevat kirjoittamattomat säännöt. Näiden sääntöjen perusteella viranomaisissa on mahdollista käyttää jotakin kieltä laajastikin, vaikkei käytöstä ole varsinaista sääntelyä. Tätä periaatetta sovelletaan Suomessa tällä hetkellä verraten laajalti ainakin englannin kieleen. Kielilain mukaan viranomainen voi tarjota palvelua useammalla kielellä kuin laki määrää.


Katso myös