Siirry sisältöön
Haku

Joulukalenteri 2024: Luukku 4

Joulukalenterissa sukelletaan 2000-luvun uudissanasatoon! Kalenterin jokaisessa luukussa esitellään kolme uudissanaa 2000-luvun alusta tähän päivään. Sanat ovat peräisin Nykysuomen sanatietokannasta, joka on Kotimaisten kielten keskuksessa toimitettavan Kielitoimiston sanakirjan tärkein lähdeaineisto. Tietokantaan lisätään uusia sanoja ja uudessa merkityksessä käytettyjä vanhoja sanoja.

Kannustaako pöhömarketti kuluttamiseen? Mitä kaikkea bosulla voi tehdä? Tehoaako terveysmäkätys? Neljännessä luukussa tarkastellaan vuoden 2003 sanoja.



Pöhömarketti (substantiivi, leikillinen): suuri hypermarketti, jonka hyllyt pursuavat tavaraa

Pöhömarketti on ivallinen nimitys isoille hypermarketeille, joiden laajan valikoiman ajatellaan kannustavan ylikuluttamiseen. Pöhömarketin alkuosa pöhö viittaa turvotukseen: pöhömarketeissa valikoima ikään kuin turpoaa liiallisuuksiin. Ensimmäiset hypermarketit saapuivat Suomeen 1970-luvun alussa.



Bosu on treenaamiseen tarkoitettu puolikas jumppapallo, jota voidaan käyttää joko pallo- tai lautapuoli ylöspäin. Puolipalloa voidaan käyttää esimerkiksi fysioterapiassa sekä lihaskunnon ja kehonhallinnan parantamisessa. Bosu-puolipallo keksittiin vuonna 1999, joten vuonna 2003 bosulla tasapainoilu oli vielä uusi, trendikäs laji. Bosu on lyhenne englannin sanoista both sides up, ja se ääntyy ja taipuu lyhennesanana: ”bosu”, ”bosun”. Samankaltaisia lyhennesanoja ovat esimerkiksi luomu ja Kela.

Bosu (substantiivi, lyhenne): puolikas jumppapallo, jonka molempia puolia voidaan käyttää esim. lihaskunnon kehittämisessä



Terveysmäkätys (substantiivi, halventava): jatkuva jankutus terveellisten elintapojen tärkeydestä

Terveysmäkätys on halventava ilmaus, jolla viitataan terveellisiä elintapoja ja hyvinvoinnin tärkeyttä korostavaan puheeseen. Toistuessaan tällainen terveyspuhe saattaa kuulijasta tuntua ärsyttävältä nalkutukselta, jolla osoitellaan henkilön vääriä elintapoja. Pohjana oleva verbi mäkättää on onomatopoeettinen eli ääntä jäljittelevä sana.