Ajankohtaista etymologiasta
Kenties taviokuurna vai sittenkin sisupussi?
Sivuillamme on julkaistu kymmenen uutta verkkoetymologiaa.
Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle on jälleen lisätty tietoa sanojen alkuperästä. Tällä kertaa selityksen saavat sanat asuili, jäte, kenties, kömmänä, perikato, sisupussi, taviokuurna ja vanna. Lisäksi valotetaan partikkeleiden niin, noin ja näin sekä sanontojen sivat soo ja sisso alkuperää.
Vaikka sisupussi saattaakin muistuttaa ulkoasultaan hieman Sisyfosta, ei sillä ole mitään tekemistä kreikkalaisen mytologian kanssa. Suomen sisupussin alkuosa sisu on sisä-sanavartalon johdos, ja jälkiosan pussi avulla on suomen kansankielessä muodostettu monia muitakin ihmistä kuvailevia nimityksiä, kuten esimerkiksi äkäpussi ja kiukkupussi.
Sanan jäte voisi kuvitella olevan uudempaa 1900-luvun tuotetta, mutta sillä on kuitenkin paljon pidempi historia. Jäte on johdettu verbistä jättää, ja siitä on kirjallisia tietoja jo 1700-luvulta. Jo tuolloin sanan merkitys on ollut ’jäännös, tähde’.
Lintuharrastajille tutun taviokuurnan nimen jälkiosa kuurna on Kaisa Häkkisen mukaan luultavasti takaperoisjohdos verbistä kuurnata, joka tarkoittaa siivilöimistä tai tihkumista. Sanan alkuosa taas on samaa juurta kuin yleiskielen tiheää tai usein toistuvaa merkitsevä adjektiivi taaja, joka on murteissa myös esimerkiksi muodoissa tavea tai tavia.
- Asuili (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Jäte (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Kenties (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Kömmänä (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Niin, noin, näin (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Perikato (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Sisupussi (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Sivat soo ja sisso (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Taviokuurna (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Vanna (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)