Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista etymologiasta

9.3.2023 10.00

Ummet ja lammet sanojen alkuperästä

Sivuillamme kymmenen uutta etymologiaa.

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -sivuille on lisätty uusia etymologioita. Nyt voit lukea, mistä tulevat sanat ja ilmaukset haudata koululla, parmas, pistosheinä, päntiönään, taaron, taksvärkki ja taksipäivä, (opetella) ulkoa, ummet ja lammet, vesla sekä vintti ja ylinen.

Kun jotain tapahtuu yhtenään tai toistuvasti, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Peräpohjassa tavataan sanoa päntiönään. Samaan sanaperheeseen kuuluvat sanat päntä, päntyepäntiö ja päntöö, jotka tarkoittavat joukkoa, pesuetta tai sisarusparvea. Kyseessä on mahdollisesti laina venäjästä.

Venäjän kielestä tulee myös sana taaron, joka on tunnettu ainakin osassa Kainuuta ja Peräpohjaa. Sitä käytetään, jos jokin menee hukkaan tai on turhaa.

Ilmaus (kiertää, puhua, kulkeaummet ja lammet lienee alun perin liittynyt oikeaan metsässä kulkemiseen ja levinnyt myös kuvalliseen käyttöön. Paavo Pulkkinen arvelee, että metsässä mutkittelevan matkalaisen kulkemisesta on helposti saatu vertauskuva monipolviselle puheelle. Ilmauksen elinvoimaisena säilymistä on ilmeisesti edesauttanut sanojen ummet ja lammet yhteen rimmaavuus.

Koira kaivaa lunta. Kuva: Erkki Tuominen (kirjailija). Suomen metsästysmuseo.
Taitaa taaron kaivaa. Kuva: Erkki Tuominen. Suomen metsästysmuseo.

Palaa otsikoihin