Ajankohtaista virkakielestä
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Virkakieliuutisia
Kuntavaaleista on tarjolla paljon selkokielistä materiaalia.
Suomessa on noin
4,3 miljoonaa äänioikeutettua, ja heistä moni tarvitsee selkokieltä. Uusimman
arvion mukaan (Juusola 2019) selkokieltä tarvitsevia on Suomessa yli 750 000.
Siksi on tärkeää, että vaaleista on tarjolla riittävästi selkokielistä
materiaalia. Se auttaa äänestäjiä, joilla on eri
syistä johtuvia vaikeuksia lukea ja ymmärtää tavallista yleiskieltä.
Selkokieli on yleiskieltä helpompaa. Sen sisältö, sanasto ja rakenne on mukautettu yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokieltä käytetään, jotta kaikilla olisi mahdollisuus saada tietoa ja osallistua yhteiskunnan toimintaan. Selkokieli on siis mahdollisimman monille saavutettavaa kieltä.
Erityisen tärkeää on, että selkokielellä on tietoa kaikkia koskevista aiheista, kuten kuntavaaleista. Osallistuminen yhteiskunnan toimintaan tapahtuu yleensä kielen varassa. Vaikea kieli voi siksi sulkea osan ihmisistä ulkopuolelle. Kesäkuun 13. päivänä järjestettävistä kuntavaaleista selkokielistä materiaalia tarjoavat muun muassa Selkokeskus, Yle, oikeusministeriö ja eri puolueet.
Yle järjestää toista kertaa selkokielisen vaalitentin, jossa keskustelua käydään selkokielellä ja poliitikoiden tulee vastata kysymyksiin niin, että vastaukset ovat kaikille ymmärrettäviä. Yle Areenassa on katsottavissa myös muita vaaliaiheisia selkokielisiä videoita.
Selkokeskuksen verkkosivulle on koottu erilaista selkokielistä vaalimateriaalia, kuten vaaliesite
ja puolueiden vastauksia Selkosanomien
esittämiin kysymyksiin kuntavaaleista. Osa puoleista on myös julkaissut vaaliohjelmansa
selkokielellä.
Teksti: Vilma Vartiainen