Siirry sisältöön
Haku

Virkakielen tutkimus

Näillä sivuilla esitellään Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) tutkimuksia, joissa tarkastellaan virkakieltä. Laajemmat omat tutkimushankkeet on toteutettu aikana, jolloin Kotuksessa toimi tutkimusosasto (1994−2012). Nykyisin tutkimusta tehdään pääasiassa yhteystyössä yliopistojen ja eri virastojen ja verkostojen kanssa.

Lisäksi sivuilla esitellään Suomessa ja muissa maissa tehtyjä tutkimuksia hyvän virkakielen hyödyistä. Näissä tutkimuksissa ja selvityksissä on mitattu, millaisia vaikutuksia viranomaisten viestinnän ja tekstien parantamisella on.


Muita tutkimuksia virkakielestä


Kuntatekstihanke Rakt på sak (2010–2012)

Rakt på sak – Suoraan asiaan oli Kuntaliiton ja Kotuksen yhteistyöhanke. Kielenhuolto- ja tutkimushankkeen tavoitteena oli selkeyttää kieltä, jota kunnat käyttävät viestinnässään, ja sen avulla parantaa kuntien palvelujen laatua. Selkeämmän kielen avulla pyrittiin myös lähentämään kunnallista päätöksentekoa ja kuntalaisia. Kielen asiantuntijana hankkeessa toimi Kotuksen erityisasiantuntija Eivor Sommardahl.


Hallinnon lehdistötiedotteiden muuttuminen (1999–2006)

Kotuksen erityisasiantuntija Salli Kankaanpää tarkasteli väitöskirjatutkimuksessaan hallinnon lehdistötiedotteiden muutoksia 1970-luvun lopusta 1990-luvun loppuun. Tekstejä tarkasteltiin kontekstissaan, eli analyysissa huomioitiin tiedotteiden tuotanto- ja kulutuskäytännöt virastossa ja tiedotusvälineissä sekä kuntien tiedottamista säätelevät lait ja suositukset.


Tekstintutkimushanke (2000−2005)

Tekstintutkimushankkeessa tarkasteltiin erilaisia työn ja arjen tekstejä sekä niihin kytkeytyviä toimintoja. Tarkasteltavana oli muun muassa se, miten tekstejä tehdään, levitetään ja tulkitaan ja millaisiin toisiin teksteihin ne liittyvät. Virkatekstejä koskevat tutkimustulokset kertovat, millaisia virkatekstit ovat, miksi ne ovat sellaisia kuin ovat ja millainen on virkatekstien ja vallan suhde.


Hallinnon kielen tutkimushanke (1997−2000)

Hallinnon kielen tutkimushankkeessa Elämää tekstiakvaariossa: tekstin synty, vaellus ja olemus selvitettiin virkakielen olemusta ja kielen suhdetta käyttäjiinsä ja heidän työhönsä. Suurin osa hankkeen aineistosta hankittiin yhdestä virastosta, jonka tekstejä ja teksteihin liittyvää työtä haluttiin tehdä läpinäkyviksi.