Ajankohtaista etymologiasta
Hyönäävä hyönteinen ja lempilemmikki
Sivuillemme on lisätty uutta tietoa sanojen alkuperästä.
Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -palstalta löytyy nyt tietoa kymmenen eläinkuntaan liittyvän sanan alkuperästä. Sanat ovat dinosaurus, eläin, hyönteinen, käärme, lemmikki, lintu, matelija, nisäkäs, sammakko ja varis.
Hyönteinen on kiinnostava sana, sillä se esiintyy vain suomen kielessä eikä siltä löydy vastineita sukukielistä. Nimityksen uskotaan liittyvän hyönteisten pieneen kokoon ja vikkelään liikehdintään. Sanalla on yhteys Elias Lönnrotin sanakirjassa esiintyvään lumen hyöntimet ’lumihiutaleet’ -sanaan. Lisäksi murteista löytyy muun muassa sana hyönätä, joka tarkoittaa touhuamista.
Lemmikki on johdettu sanasta lempi, ja sillä on todennäköisesti tarkoitettu lempiystävää tai jonkinlaista suosikkia. Eläimiä on alettu kutsua lemmikeiksi 1920-luvulla, ja osana yhdyssanaa, kuten lemmikkikoira, se on esiintynyt 1930-luvulta lähtien. Pelkkä lemmikki hoidettavan eläimen merkityksessä on melko uusi.
Nisäkäs-sanassa puolestaan on kyse käännöslainasta, joka on tietoisen kielen kehittämisen tulosta. Sanan loi kirjailija ja suomen kielen tutkija Reinhold von Becker, joka käytti esikuvanaan nisäkkäiden tieteellistä nimeä Mammalia. Latinan sana on johdos sanasta mamma ’nisä, utare; rinta’, joen nisäkäskin on johdos sanasta nisä.
- Dinosaurus (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Eläin (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Hyönteinen (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Käärme ja mato (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Lemmikki (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Lintu (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Matelija (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Nisäkäs (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Sammakko (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Varis (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
- Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä