Ajankohtaista virkakielestä
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.
Virkakieliuutisia
Antti Rinteen hallitusohjelmassa nostetaan esiin viranomaisten kielenkäyttö eri näkökulmista.
Maanantaina 3.6.2019 julkaistussa hallitusohjelmassa esitetään toimia yhdenvertaisemman ja tasa-arvoisemman Suomen puolesta. Monet tasa-arvoa edistävät toimet linkittyvät kielenkäyttöön, ja selkeän virkakielen eteen tehtävä työ mainitaankin ohjelmassa useissa eri kohdissa.
Hallitusohjelmassa luvataan parantaa sähköisten palvelujen esteettömyyttä. Samassa yhteydessä todetaan, että erityistä huomiota tullaan kiinnittämään viranomaiskieleen.
Selkeä, ymmärrettävä ja asiallinen viranomaiskieli onkin tehokas tapa parantaa viranomaispalvelujen ja -viestinnän esteettömyyttä ja siten ihmisten yhdenvertaisuutta ja oikeusturvaa. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota sähköisten palvelujen kieleen, koska kielenkäyttö vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka saavutettavia palvelut ovat.
Aina selkeä yleiskielikään ei riitä. On arvioitu, että Suomessa jopa noin 650 000 ihmistä tarvitsee selkokieltä (Leskelä 2019: 104). Hallitusohjelmassa luvataankin lisätä selkokielen käyttöä julkishallinnossa.
Hallitus laatii tulevalla kaudella julkisen hallinnon strategian, jonka tuloksena on palvelulupaus. Lupauksen yhtenä tavoitteena on selkeän hallinnollisen kielenkäytön laajentaminen. Toimenpiteitä hallinnollisen kielen selkeyttämiseksi ei esitellä, mutta strategialla on muun muassa tarkoitus vahvistaa kansalaisten perusoikeuksien turvaamista.
Olemme Kotimaisten kielten keskuksessa iloisia hallituksen suunnitelmista, jotka koskevat viranomaiskielen kehittämistä. Ohjelmassa on myös monia muita tavoitteita, joiden yhteydessä viranomaisten kielenkäyttöä ja viestintää ei ole mainittu mutta joiden saavuttamisessa kielellä on tärkeä rooli.
Hallitusohjelmassa esitellään rasismin ja syrjinnän vastainen ohjelma sekä tasa-arvo-ohjelma. Molemmissa on välttämätöntä ottaa huomioon, miten ihmisistä ja ihmisryhmistä puhutaan. Olisi tarpeen sisällyttää näihin ohjelmiin ohjeet tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta edistävästä kielenkäytöstä ja selkokielen käytöstä.
Sosiaaliturvasta luvataan tehdä selkeämpi ja ymmärrettävämpi digitalisaation avulla. Pelkkä digitalisaatio ei kuitenkaan riitä, vaan avuksi tarvitaan myös ymmärrettävää kieltä. Toivommekin, että kielen osallistava rooli ja selkeyden merkitys ymmärretään, kun ryhdytään toteuttamaan tasa-arvo-ohjelmaa ja sosiaaliturvan uudistusta.
Kotimaisten kielten keskus tarjoaa mielellään apua hallituksen suunnitelmien laatimiseen ja toteuttamiseen niin pitkälti kuin resurssimme riittävät. Viranomaiskielen selkeyttämisessä kannattaa myös hyödyntää Kotuksessa sekä monissa muissa virastoissa tehtyä virkakielityötä ja työn ohessa kertyneitä kokemuksia ja materiaaleja.
Hyödynnettävää materiaalia on saatavissa muun muassa Virkakielikampanjan ja Vuoden selväsanainen -kilpailujen sivuilla sekä Vinkkejä saavutettavaan virkakieleen -sivulla. Työssä kertynyttä kokemusta ja hyvien käytäntöjen varastoa on niin lainsäädännön, sosiaali- ja terveysalan kuin asioinnin kielestä.
Leskelä, Leealaura: Selkokieli. Saavutettavan kielen opas. Oppimateriaalikeskus Opike 2019.
Teksti: Vilma Vartiainen