Siirry sisältöön
Haku

Yleiskielen seuranta: talkoohavaintoja 9

20.3.2017

Kielitoimiston yleiskielitalkoisiin on tullut useita havaintoja verbeistä, joita on alettu käyttää aiemmasta poikkeavalla tavalla. Tässä tarkastellaan niistä seuraavia:

Voiko lapsi häiriköidä päiväkodin toimintaa?
Suosittelemme teitä tyhjentämään välimuistin

Voiko lapsi häiriköidä päiväkodin toimintaa?

Kielitoimiston sanakirjan mukaan verbin häiriköidä merkitys on ’käyttäytyä häiritsevästi, aiheuttaa häiriötä’; esimerkkinä sanakirja tarjoaa lauseen Junassa häiriköinyt sai sakkoja. Tämä onkin häiriköidä-verbin tavallisinta käyttöä. Itse verbi on peräisin 1970-luvun lopulta, kun Irwin Goodman alkoi laulaa häiriköistä. Verbi on siis muodostunut tuon häirikkö-sanan pohjalta.

Talkoisiin on tullut havaintoja sellaisesta häiriköidä-verbin käytöstä, jossa mainitaan häirinnän kohde, objekti (ihmisiä):

Mies häiriköi ihmisiä junassa.

Havainnon lähettäjä toteaa, että häiriköidä-verbin sijasta pitäisi tässä käyttää verbiä häiritä, siis: Mies häiritsi ihmisiä junassa. Totta toisaalta.

Häiriköidä näyttää käytössä kuitenkin olevan merkitykseltään häiritä-verbiä väljempi: se tuntuu synnyttävän mielikuvan monenlaisesta häiritsevästä toiminnasta. Tässä väljässä merkityksessä häiriköidä-verbiä käytetään siis myös niin, että toiminnan esitetään kohdistuvan johonkuhun (häiriköi ihmisiä).

Aineistojen valossa häiriköi ihmisiä -tyyppi näyttää melko tavalliselta. Eri lehdistä löytyy seuraavanlaisia esimerkkejä:

Katsojat häiriköivät Ylen selostajaa kesken Huuhkajien ottelun.
Lehti kertoi viikonloppuna naiskaksikosta, joka häiriköi muita matkustajia Thaimaan-lennolla.
Lapsi häiriköi jatkuvasti päiväkodin toimintaa.

Ilmaustyyppi ei myöskään ole aivan uusi. Sitä on käytetty jo ainakin 90-luvun lehdissä:

Entinen aviomies alkaa häiriköidä suhdetta. (1992)
Hän kertoi, että joukkio häiriköi mm. naispuolisia poliiseja sekä tarjoilijoita. (1999)
ympäristöä häiriköivä jengi (1997)

Aika näyttää, yleistyykö tällainen johonkuhun tai johonkin kohdistettu häiriköiminen eli ilmaustyyppi X häiriköi ihmisiä niin, ettei se enää häiritse ketään. Tapaus jää seurantaan.

Suosittelemme teitä tyhjentämään välimuistin

Myös verbin suositella käyttö on kiinnittänyt huomiota. Kielitoimiston sanakirjan mukaan sitä käytetään seuraavanlaisten esimerkkien tapaan:

Suosittelen sinua tähän tehtävään.
Lääkäri suositteli potilaalle pitkää lomaa.
Käteismaksun sijasta täälläkin suositellaan käytettäväksi pankkikorttia.

Nämä eivät kuitenkaan ole verbin ainoat käyttötavat. Talkoohavaintoja onkin lähetetty tapauksista, joissa on lisänä toisen verbin tekemään-muoto: suosittelen lukemaan. Eräs havainnoitsija toteaa tällaisista ilmauksista, että hänen kielikorvansa olisi ne ”melkein valmis hyväksymään mutta esittää yhä pienen epäilyksen.” Hän arvelee, että yksi mahdollinen malli ilmaustavalle voisi tulla kehottaa-verbistä: kehotan lukemaan.

Tähän ilmaustyyppiin emme olleet Kielitoimistossa aiemmin kiinnittäneet huomiota. Sanakirjassa ei siis ole suositella tekemään -esimerkkejä, vaikka muutoin mihin-kysymykseen vastaavaa illatiivimuotoa onkin (suosittelen sinua tehtävään). Jo pikaisella aineiston selailulla rakenne osoittautuu kuitenkin melko tavalliseksi myös asiateksteissä:

Verotuskysymyksissä suosittelen ottamaan yhteyttä suoraan Verohallintoon.
Ongelmatilanteissa suositellaan kääntymään kaapeliverkon tarjoajan puoleen.

Tällaisissa tapauksissa suositteleminen on yleistä; se ei kohdistu kehenkään erityisesti. Vastaavaa rakennetta näkee käytettävän myös lähimerkityksisestä verbistä suosittaa:

Kielitoimisto suosittaa jättämään sijapäätteen pois.
Suositamme ottamaan yhteyttä puhelinpalveluumme.

Keskustelimme tästä suositella/suosittaa tekemään -rakenteesta Kielitoimistossa. Kävi ilmi, että vaikka rakenne tuntuisi olevan yksiselitteinen, osa kielitoimistolaisista korjaisi ilmaukset vastaamaan sanakirjan esimerkkejä vaikkapa asuun Ongelmatilanteissa suositellaan kääntymistä…, Kielitoimisto suosittaa, että jätetään sijapääte pois.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Lehdissä näkee nimittäin käytettävän melko lailla myös ilmaustyyppiä, jossa esitetään kohteen eli objektin muodossa se, jolle jotain suositellaan tai suositetaan (kuten kysyjää, teitä):

suositella
Suosittelen
nyt kysyjää kääntymään asiantuntijan puoleen.
Suosittelemme teitä tyhjentämään
selaimen välimuistin.
Britannia suosittelee kansalaisiaan välttämään matkustamista Tunisiaan.
Lääkäri suositteli potilasta ottamaan lääkkeet joka aamu.
Vaihto-opiskelijaa suositeltiin ottamaan Münchenistä puhelinliittymä.

suosittaa
Hän suositti opiskelijaa ottamaan tehtävän vastaan.
Eurooppa-neuvosto suositti kaikkia jäsenmaita ottamaan käyttöön nuorisotakuun.
Vuokralaista suositetaan ottamaan kattava kotivakuutus.

Tällaisista tapauksista valtaosa Kielitoimiston väestä on sitä mieltä, että ne kannattaisi joko muuttaa pidemmiksi, kuten suosittelen kysyjälle, että hän kääntyisi…, tai käyttää verbin kehottaa kaltaisia sanoja: Kehotan kysyjää kääntymään asiantuntijan puoleen.

On kuitenkin selvää, että suositella- ja suosittaa-verbien käyttö elää jonkinlaista muutosvaihetta. Toistaiseksi kuitenkin vanhat sanakirjassa esitetyt suositukset pätevät. Ilmaustyyppi jää seurantaan. Kiitos havaintojen lähettäjille!

RIITTA KORHONEN

Talkoot jatkuvat

Yleiskielen seurantatalkoot jatkuvat. Kaikki havainnot ovat hyödyllisiä, myös uudet havainnot tässä tekstissä mainituista piirteistä. Havaintoja voi lähettää lomakkeella, johon on linkki alla.