Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista virkakielestä

Tältä sivulta löydät uutisia virkakielestä. Kolumneja virkakielestä julkaistaan Hyvää virkakieltä -palstalla ja blogitekstejä Kapulat kielestä -blogissa.




Virkakieliuutisia

14.6.2024 12.55

Virkakielihaaste on lähtenyt vauhdilla käyntiin – vielä ehtii mukaan!

”Oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi on erityisen tärkeää tämän päivän maailmassa.”

Virkakieli on kieltä, jota viranomaiset käyttävät työssään. Virkakieltä on monenlaista, koska sitä käytetään monenlaisissa tehtävissä, tilanteissa ja kanavissa. Virkakielen tulee olla asiallista, selkeää ja ymmärrettävää. Tätä edellyttää myös hallintolaki, joka tänä vuonna täytti 20 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) johtaja Leena Nissilä on haastanut kaikki julkishallinnon organisaatiot ottamaan hyvän virkakielen verkkokurssit osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä. Haaste julkaistiin 14. toukokuuta, ja jo kuukaudessa haasteeseen on vastannut kymmenkunta julkishallinnon organisaatiota. Kotuksen laatimat kurssit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ja ne voi suorittaa valtionhallinnon yhteisellä oppimisalustalla E-oppivassa.

Virkakielihaasteen aihetunniste. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Sosiaalisessa mediassa käytämme aihetunnistetta #virkakielihaaste.

Turun kaupungissa nähdään hyvän virkakielen hyödyt

Turun kaupunki on yksi Kotuksen haasteeseen vastanneista. Kaupungin viestintäasiantuntija Jaana Räsänen-Nauska kertoo, että haasteesta ja hyvän virkakielen verkkokursseista on uutisoitu kaupungin intran etusivulla ja ne esitellään myös henkilöstöinfossa. Kurssit on lisätty koulutuskalenteriin, josta ne löytyvät helposti koko vuoden ajan. Jokaista Turun kaupungin kirjoittajaa kannustetaan tarttumaan haasteeseen ja kehittämään kirjoitustaitojaan. Kurssien suorittamisesta saa koulutusmerkinnän.

Turussa hyvään virkakieleen halutaan panostaa. Sen monenlaiset hyödyt tunnistetaan ja niitä pidetään tärkeinä, toteaa Räsänen-Nauska. ”Hyvästä ja selkeästä virkakielestä hyötyvät sekä kirjoittajat että lukijat: luottamushenkilöt, päättäjät, asukkaat, kaupungin henkilökunta ja media. Mitä selkeämpää virkakieli on, sitä vähemmän siitä syntyy tulkintoja ja väärinkäsityksiä.”

Turku on aiemminkin järjestänyt säännöllisesti kirjoittajakoulutuksia. Osa on avoimia koko henkilöstölle ja osa on räätälöity tietylle kohderyhmälle. Viime keväänä valmennettiin noin 200 kaupunginhallituksen ja -valtuuston esitystekstien laatijaa selkeän ja ymmärrettävän päätösesitystekstin kirjoittamiseen, kertoo Räsänen-Nauska. ”Usein juuri esitys- ja päätöstekstit ovat lähteenä muillekin kaupungin teksteille: muun muassa verkko- ja intrauutisille, somejulkaisuille ja sähköpostiviesteille. Jos lähtöteksti ei ole selkeä, se vaikuttaa myös muiden tekstien laatuun.”

”Oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi”

Haasteen on ottanut vastaan myös sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Valvira kertoo asiasta X:ssä (entinen Twitter) ja muistuttaa, että hyvä kieli säästää kaikkien aikaa ja helpottaa asioiden hoitamista.

Haasteeseen ottaa X:ssä kantaa myös yksikönpäällikkö Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä: ”Me #AvoinHallinto -työssä kannustamme kaikkia tarttumaan haasteeseen 💗 Oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi on erityisen tärkeää tämän päivän maailmassa.”

Kotuksen johtaja Leena Nissilä on tyytyväinen haasteen saamaan vastaanottoon. Nissilän mukaan haasteeseen on vastannut monenlaisia organisaatioita, isoja ja pienempiä, mikä on mainio asia.

– Kun viranomaisten viestintä on selkeää ja ymmärrettävää, se vähentää turhia yhteydenottoja ja säästää siten aikaa ja rahaa. Tällöin myös asiakkaiden luottamus viranomaisia kohtaan paranee, Nissilä muistuttaa.

Tervetuloa mukaan haasteeseen!

Kotuksen virkakielihaaste on suunnattu erityisesti viranomaisille, ministeriöille, virastoille, hyvinvointialueille ja kunnille, mutta haasteeseen ovat tietysti tervetulleita mukaan kaikki, esimerkiksi järjestöt ja muut kolmannen sektorin toimijat. Tarkemmat tiedot haasteesta, hyvän virkakielen verkkokursseista sekä ohjeet haasteeseen osallistumisesta löytyvät haasteen verkkosivulta.

Virkakielihaasteen edistymistä seurataan Kotuksen verkkosivuilla ja some-kanavilla. Haasteesta ja kaikista siihen osallistuneista kerromme myös selkeän kielen päivän tilaisuudessa 10. lokakuuta.



Palaa otsikoihin