Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista etymologiasta

3.2.2022 12.00

Tulikettuja Ison karhun alla

Sivuillamme jälleen mielenkiintoista tietoa sanojen alkuperästä.

Arktinen eli jääkarhuinen alue? Ehei! Laajaan Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -kokonaisuuteen on lisätty tietoa sanojen arktinen, harmio, lukutoukka, moinen, nisu, revohka, revontulet, tilanne, vellikello, velvollisuus sekä velvollinen alkuperästä.

Sana arktinen pohjautuu kreikan sanaan arktikós. Kreikan sanan lähtökohtana on substantiivi Árktos, joka tarkoittaa Ison karhun tähdistöä, pohjoista, ja árktos on siis myös ’karhu’. Alue on saanut nimensä pohjoisella tähtitaivaalla olevasta Ison karhun tähdistöstä eikä siitä, että pohjoisnavalla on jääkarhuja.

Revontulien nimi perustuu vanhaan kansanuskomukseen. On uskottu, että revontulia aiheuttavat ns. tulikettujen turkista lähtevät kipinät. Revontulista on vanhastaan puhuttu etenkin itämurteiden alueella, mikä johtuu siitä, että repo on ollut ketun nimitys nimenomaan itämurteissa.

Sanat velvollisuus ja velvollinen on puolestaan johdettu sanasta velka. Yhteyden velka-sanaan näkee vielä vanhan kirjakielen aineistosta: sana velvollinen on aikaisemmin tarkoittanut myös velallista.

Revontulet. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.
Tuhannen tulikettua, mitkä revontulet. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Palaa otsikoihin