Siirry sisältöön
Haku

Hyvän virkakielen toimintaohjelma

Hyvän virkakielen toimintaohjelma julkistettiin tammikuussa 2014. Se sisältää 28 toimenpidesuositusta viranomaisten kielenkäytön kehittämiseksi. Toimintaohjelma laadittiin, jotta viranomaisten kielenkäyttö saataisiin paremmin vastaamaan vuonna 2004 voimaan tulleen hallintolain vaatimuksia.

Hallintolaki velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Se ei kuitenkaan velvoita mihinkään tiettyihin toimiin kielen laadun varmistamiseksi. Kun hallintolain voimaantulo ei näyttänyt vaikuttavan virkakieleen toivotulla tavalla, Kotimaisten kielen keskus (Kotus) ryhtyi vuoden 2011 eduskuntavaalien alla kampajoimaan yhdessä Selkokeskuksen kanssa sen puolesta, että uusi hallitus ottaisi virkakielen parantamisen ohjelmaansa.

Kampanjoinnin tavoite toteutui, ja tammikuussa 2013 opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti työryhmän valmistelemaan toimintaohjelmaa viranomaisten kielen kehittämiseksi. Työryhmässä oli hallinnon, koulutuksen ja kielenkäytön asiantuntijoita, ja sen puheenjohtajana toimi Kotuksen silloinen johtaja professori Pirkko Nuolijärvi.

Suosituksia virkakieltä parantavista toimista

Toimintaohjelman valmistelun tueksi työryhmä keräsi monilta tahoilta ajatuksia ja kokemuksia virkakielestä. Se järjesti julkisen kuulemistilaisuuden sekä kolme kyselyä, joilla kartoitettiin kuntien kielenhuoltotilannetta, hallinnon käytänteitä nimien, virkanimikkeiden ja termien muodostamisessa sekä kansalaisten kokemuksia viranomaisten kielenkäytöstä.

Osa ohjelman toimenpidesuosituksista koskee koko julkishallintoa. Näillä toimilla viranomaistyön rakenteita ja järjestelyjä voidaan kehittää niin, että viranomaisilla on mahdollisimman hyvät lähtökohdat palvella asiakkaita hyvien tekstien avulla. Ohjelmassa on myös suosituksia toimenpiteistä, joilla virastot voivat kehittää tekstejään ja kielenkäyttöään ja siten parantaa palvelujensa laatua ja tehokkuutta. Lisäksi ohjelma sisältää suosituksia oppilaitoksille keinoista, joilla voidaan huolehtia siitä, että hyvään kieleen ja tekstitietoisuuteen kasvaminen läpäisee koko koulutuksen.

Kampanjasta vauhtia ohjelman toteutumiseen

Toimintaohjelmaan sisältyi ehdotus virkakielikampanjasta, jonka avulla toimintaohjelmaa voisi tehdä virastoissa ja kunnissa tunnetuksi ja samalla innostaa viranomaisia tekstiensä ja kielenkäyttönsä parantamiseen. Kampajan toteutti Kotus yhteistyökumppaneidensa kanssa 2014–2015.